Τα κοινωνικά δίκτυα μείωσαν σε 4,74 από 6 τα συνδετικά βήματα μεταξύ αγνώστων. Σύμφωνα με τη θεωρία που πρωτοδιατύπωσε τη δεκαετία του 1960 ο κοινωνικός ψυχολόγος Στάνλεϊ Μίλγκραμ, ανάμεσα σε οποιουσδήποτε δύο κατοίκους του πλανήτη που ουδέποτε έχουν γνωριστεί και ενδεχομένως να αγνοούν ο ένας την ύπαρξη του άλλου, δεν μεσολαβούν παρά μόνον έξι άλλοι άνθρωποι.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Μίλγκραμ, τα συνδετικά βήματα μεταξύ αγνώστων είναι έξι, ξεκινώντας από τον πρώτο βαθμό που είναι οι φίλοι, το δεύτερο που είναι οι φίλοι των φίλων κ.ο.κ. Η μάλλον ήταν, αφού ήρθαν τα social media και οι σχέσεις «συσφίχθηκαν» ακόμη περισσότερο, μικραίνοντας την απόσταση. Σύμφωνα με νέα έρευνα, με τη χρήση του Facebook ο άνθρωπος χρειάζεται πλέον 4,74 συνδετικά βήματα για να φτάσει σε οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον κόσμο, είτε σταρ, είτε οποιονδήποτε άγνωστο.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Universita degli Studi του Μιλάνου χρησιμοποίησαν, όπως γράφουν σήμερα τα «Νέα» ως βάση δεδομένων, τους εκατομμύρια σημερινούς χρήστες του facebook, που ισοδυναμούν με το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, και έχουν συνολικά 69 δισ. κοινές φιλίες και διαπίστωσαν ότι με την ανάπτυξη του facebook, η μέση απόσταση ανάμεσα στους χρήστες έχει συρρικνωθεί στα 4,74 βήματα - και σε κάποιες χώρες είναι ακόμα μικρότερη. «Ακόμα και αν πάρουμε τον πλέον απομακρυσμένο χρήστη του facebook στη σιβηρική τούντρα ή τα περουβιανά τροπικά δάση, κάποιος φίλος των φίλων σας γνωρίζει κατά πάσα πιθανότητα κάποιον φίλο των φίλων του», σημείωσαν οι ερευνητές.
Αυτή η δικτύωση στο Facebook που έχει ήδη ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια χρήστες, έχει κάνει λιγότερα τα βήματα για να γνωρίσεις κάποιον, όπου κι αν βρίσκεται. Αν θες απλώς να τον γνωρίσεις γιατί ανεξάρτητα αν στο Facebook, αυτοί που σε ακολουθούν ονομάζονται «φίλοι», οι πραγματικοί και αληθινοί φίλοι στη ζωή είναι μόλις δυο για τον καθένα, σύμφωνα με άλλη έρευνα.
σχόλια