Είναι το χρώμα που τραβάει αμέσως το βλέμμα. Έχει «υμνηθεί» στη μουσική και τον κινηματογράφο. Και δεν είναι τυχαίο πως πολλές γυναίκες που πρωταγωνιστούν για διάφορους λόγους έχουν επιλέξει το κόκκινο κοστούμι για επίσημες εμφανίσεις τους.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Άνγκελα Μέρκελ, η Μάργκαρετ Θάτσερ και η Γκουίνεθ Πάλτροου είναι μερικές μόνο από τις γυναίκες που έχουν επιλέξει κόκκινο σακάκι ή κοστούμι για μια εμφάνιση που χαράχτηκε στη μνήμη.
Κατά καιρούς, το κόκκινο κοστούμι έχει χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς και βασιλικούς συμβολισμούς. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, συχνά φορούσε κόκκινα σύνολα, μεταξύ άλλων ένα κοστούμι με το οποίο εμφανίστηκε σε διάφορες περιστάσεις τη δεκαετία του ‘90.
Τα βήματά της ακολούθησε η Κέιτ Μίντλετον, η οποία φόρεσε ένα κόκκινο Alexander McQueen κοστούμι σε εκδήλωση τον Ιανουάριο, αλλά και για τη συναυλία που δόθηκε για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου τον Μάιο.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, προτιμούσε στο συντηρητικό μπλε του κοβαλτίου σε εμφανίσεις εντός των συνόρων, όταν έκανε επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό συχνά φορούσε κόκκινο ταγέρ, για παράδειγμα σε ταξίδι στην Ιαπωνία το 1991 και όταν συνάντησε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1984.
Η Άνγκελα Μέρκελ και η Χίλαρι Κλίντον είναι επίσης υπέρμαχοι του κόκκινου, ως μέσο για να ξεχωρίζουν, όπως όταν η τότε Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε με κόκκινο σακάκι στην G20, ανάμεσα στους υπόλοιπους ηγέτες που φορούσαν μπλε και μαύρα κοστούμια.
Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στην εγχώρια πολιτική σκηνή, όπου η συζήτηση για τις ενδυματολογικές επιλογές επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την ορκωμοσία της κυβέρνησης και της νέας σύνθεσης της Βουλής και δεν έλειψαν τα σχόλια, ή ακόμη και οι σεξιστικές επιθέσεις.
Για παράδειγμα, η Νίκη Κεραμέως έκανε μια επιλογή αντίστοιχη με εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Στην «οικογενειακή» φωτογραφία, στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, η υπουργός Εσωτερικών ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης, με το κόκκινο σακάκι που επέλεξε.
«Η χρήση ρούχων ενός συγκεκριμένου χρώματος υπήρξε σύμβολο τάξεων, ρόλων και περιστάσεων διαχρονικά, από τη δυναστεία των Σονγκ στην Κίνα μέχρι τους Μουγκάλ της Ινδίας και από την αναγέννηση στην Ευρώπη έως τους Αζτέκους στο Μεξικό, οπότε τα χρώματα σίγουρα λένε πολλά για την επιρροή», επισημαίνει ο Ρομπ Γιανγκ, συγγραφέας του «Power Dressing: First Ladies, Women Politicians and Fashion».
«Αυτοί οι αρχαίοι συσχετισμοί μπορούν να αφήσουν μια εκπληκτικά δυνατή κληρονομιά στο συλλογικό υποσυνείδητο των σύγχρονων κοινωνιών, ακόμη κι αν αυτοί οι συσχετισμοί είναι ανεπαίσθητοι», συμπληρώνει ο ίδιος.
Από την άλλη, κάποιες φορές μπορεί το θέμα να είναι απλά πώς να κάνεις εντύπωση με απρόβλεπτο τρόπο. Όπως όταν η Γκουίνεθ Πάλτρου εμφανίστηκε στα VMAs το 1996 με ένα κόκκινο βελούδινο κοστούμι Gucci το οποίο ήταν τόσο εμβληματικό, που ο οίκος μόδας το επανέφερε για την κολεξιόν άνοιξη/ καλοκαίρι 2021.
Την ίδια ώρα, οι σχεδιαστές στα φετινά σόου τους για τις κολεξιόν άνοιξη/ καλοκαίρι και φθινόπωρο/ χειμώνας βρήκαν φρέσκους, ακόμη και ανατρεπτικούς τρόπους να συμπεριλάβουν το κόκκινο στην παλέτα τους. Η πρόσφατη δημοτικότητα των κόκκινων ρούχων οφείλεται στη ζήτηση για αναζωογονητικά, επισημαίνει η Κλερ Σμιθ, της εταιρείας πρόβλεψης τάσεων WGSN.
«Το κόκκινο είναι μια απόχρωση ισχυρή που μπορεί να προκαλέσει πλειάδα συναισθημάτων, από αισιοδοξία έως επιθυμία, πάθος και ενδυνάμωση», τονίζει. Και δεδομένης της δυσκολίας να συνδυαστεί με άλλα χρώματα, είναι πιο εύκολο να φορεθεί από την κορυφή ως τα νύχια. Ίσως για αυτό έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές το κόκκινο κοστούμι.
Με πληροφορίες από Financial Times