ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Επιστήμονες δημιούργησαν τη «σούπερ μπανάνα»- Πειράζει που είναι λίγο πορτοκαλί;

Επιστήμονες δημιούργησαν τη «σούπερ μπανάνα»- Πειράζει που είναι λίγο πορτοκαλί; Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων φέρεται να δημιούργησε μια γενετικά τροποποιημένη «σούπερ μπανάνα» που περιέχει σημαντικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ειδικά βιταμίνη Α.

Η σούπερ μπανάνα μοιάζει με μία κανονική μπανάνα απλά το εσωτερικό της είναι πιο πορτοκαλί.

Η ομάδα ερευνητών από τα Εθνικά Εργαστήρια Γεωργικής Έρευνας της Ουγκάντα, σε συνεργασία με τον Αυστραλό γεωπονικό επιστήμονα James Dale και το Ίδρυμα Μπιλ Και Μελίντα Γκέιτς δημιούργησαν τη σούπερ μπανάνα, μια γενετικά τροποποιημένη μπανάνα που περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καταπολέμηση του υποσιτισμού. Το πρόγραμμα ονομάζεται Banana 21 και ξεκίνησε το 2005.

Μετά από 18 χρόνια επενδύσεων – μόνο το Ίδρυμα Μπιλ Και Μελίντα Γκέιτς έχει συνεισέφερε 11 εκατομμύρια δολάρια – σκληρή δουλειά και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, οι επιστήμονες δημιούργησαν επιτέλους μια μπανάνα ικανή να σώσει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών.

Σύμφωνα με το National Geographic, η σούπερ μπανάνα είναι έτοιμη για καλλιέργεια, αλλά οι επιστήμονες περιμένουν ακόμη την έγκριση από την τοπική κυβέρνηση. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη αντίθεση στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ουγκάντα.

Επιστήμονες δημιούργησαν τη «σούπερ μπανάνα»- Πειράζει που είναι λίγο πορτοκαλί; Facebook Twitter
φωτ.: National Geographic

Τέτοιες καλλιέργειες απαγορεύονται αυστηρά επί του παρόντος.

Σημειώνεται δε, ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μαστίζει τις φτωχές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των παιδιών, προκαλώντας τύφλωση και αποδυναμώνοντας σημαντικά την αντοχή τους σε θανατηφόρες ασθένειες όπως η διάρροια και η ιλαρά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 190 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο έχουν έλλειψη βιταμίνης Α και ότι ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 6% των πρώιμων παιδικών θανάτων μόνο στην Αφρική. Ωστόσο, μια φθηνή και βιώσιμη λύση για τον υποσιτισμό και την ανεπάρκεια της βιταμίνης Α, μπορεί να είναι διαθέσιμη στο πολύ κοντινό μέλλον.

Η Ουγκάντα είναι μία από τις πολλές αφρικανικές χώρες που μάχονται με τον υποσιτισμό, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι η πηγή της σούπερ μπανάνας.

Με πληροφορίες του National Geographic

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ