Αρχαιολόγοι εντόπισαν σπάνιo πέτρωμα της Λίθινης Εποχής

Αρχαιολόγοι εντόπισαν σπάνιo πέτρωμα της Λίθινης Εποχής Facebook Twitter
Φωτ.: Past Participate/Facebook
0

Ομάδα αρχαιολόγων εντόπισε ένα σπάνιο πέτρωμα, που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή εργαλείων κατά τη διάρκεια της Εποχής του Λίθου. 

Ο «ογκόλιθος στίλβωσης» βρέθηκε στην κοιλάδα των λίθων κοντά στο Ντόρτσεστερ. Βοηθούσε στην κατασκευή κεφαλών πέτρινων τσεκουριών, πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.

Είναι μόλις το δεύτερο πέτρωμα του είδους, που εντοπίζεται στην αρχική του θέση στην Αγγλία. Ογκόλιθοι εντοπίζονται στα νότια της χώρας

Η ανακάλυψη έγινε σε περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς κατά τη διάρκεια έργων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπό την εταιρεία Past Participate.

Ο ογκόλιθος αποτελείται από πέτρα σάρσεν, μια σκληρή μορφή ψαμμίτη που χρησιμοποιήθηκε και για την κατασκευή του Στόουνχεντζ.

Οι ογκόλιθοι Sarsen βρίσκονται σε όλη τη νότια Αγγλία, αλλά από τους σχεδόν 1.000 που έχουν εξεταστεί από ειδικούς, είναι γνωστό ότι πολύ λίγοι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη στίλβωση λίθινων εργαλείων.

Ο Jim Rylatt, διευθυντής αρχαιολογίας της Past Participate, χαρακτήρισε το εύρημα «απροσδόκητο».

Αρχαιολόγοι εντόπισαν σπάνιo πέτρωμα της Λίθινης Εποχής Facebook Twitter
Φωτ.: Past Participate/Facebook

«Οι πέτρες πρέπει να ήταν εξαιρετικά σημαντικές για τους νεολιθικούς ανθρώπους, καθώς χωρίς τσεκούρια δεν θα μπορούσαν να καθαρίσουν τα δάση και η γεωργία θα ήταν αδύνατη» σημείωσε.  

Η Δρ. Anne Teather, επίσης διευθύντρια της εταιρείας, πρόσθεσε πως «αυτή η απίστευτη ανακάλυψη αντιπροσωπεύει την ερευνητική αξία που μπορούν να προσφέρουν τα κοινοτικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς» και εξέφρασε την ελπίδα της «να εξασφαλίσουμε περαιτέρω χρηματοδότηση που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το έργο μας σε αυτό το τοπίο με την αφοσιωμένη ομάδα εθελοντών μας». 

Μετά την ανακάλυψη, έγιναν αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ακόμη ίχνη των κατασκευαστών των πέτρινων τσεκουριών.

Ο ογκόλιθος θα παραμείνει στο σημείο και δεν θα μεταφερθεί σε μουσείο, ενώ θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στην γύρω περιοχή.

Αρχαιολόγοι εντόπισαν σπάνιo πέτρωμα της Λίθινης Εποχής Facebook Twitter
Φωτ.: Past Participate/Facebook
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο «αρχιοδοντίατρου» των Φαραώ ηλικίας 4.100 ετών

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο «αρχιοδοντίατρου» των Φαραώ ηλικίας 4.100 ετών

Ο θάλαμος περιέχει πέτρινο φέρετρο στο οποίο είναι χαραγμένα το όνομα και οι τίτλοι του γιατρού, στους οποίους περιλαμβάνονται «διευθυντής φαρμακευτικών φυτών» και «αρχιοδοντίατρος»
LIFO NEWSROOM
Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου τα εγκαίνια αντιγράφων του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριό

Πολιτισμός / Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Ο Οικονομικός απολογισμός για την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης με τα δύο μοναδικά εκθέματα που κοσμούν εδώ και λίγο καιρό την κεντρική είσοδο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
LIFO NEWSROOM
Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Πολιτισμός / Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Έπειτα από αξιολόγηση περισσοτέρων από 200 υποψηφιοτήτων, το μεταλλευτικό τοπίο της Σερίφου επιλέχθηκε ως ένα από τα 25 μνημεία σε όλον τον κόσμο που οφείλουν να προστατευθούν και αναδειχθούν
LIFO NEWSROOM