Εκλογές στην Ισπανία: Προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές στην Ισπανία: Προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα- Οριακά για συγκυβέρνηση με το ακροδεξιό VOX Facebook Twitter
Ο αρχηγός του PP, Αλμπέρτο Νούνεθ Φεϊχό / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Έκλεισαν οι κάλπες για τις πρόωρες εκλογές στην Ισπανία που διεξάγονται μετά την ήττα που υπέστη ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, στις δημοτικές εκλογές, με νικητή –χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία- να είναι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Sigma Dos για το RTVE, το Λαϊκό Κόμμα (PP) θα είναι το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές στην Ισπανία, με 34,2% των ψήφων και ένα εύρος 145-150 εδρών, δίνοντας του οριακά τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το ακροδεξιό VOX.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, έρχεται δεύτερο με 28,9% των ψήφων και εκτιμώμενο αριθμό 113-118 εδρών. Τρίτο ακολουθεί το Sumar με 13,3% και εκτιμώμενες 28-31 έδρες στο Κογκρέσο. Το Vox θα είναι στην τέταρτη θέση, με 11,2% των ψήφων και 24-27 έδρες.

Το ίδιο αποτέλεσμα δείχνει και άλλη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μόλις έκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του GAD3 για την Mediaset το Λαϊκό Κόμμα (PP) παίρνει 150 έδρες και δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία (176 έδρες). Η πλειοψηφία εξασφαλίζεται ωστόσο σε περίπτωση συνεργασίας του PP με το ακροδεξιό Vox, το οποίο, από την πλευρά του, λαμβάνει 31 έδρες.

Ο υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ συνασπισμός της αριστεράς εξασφαλίζει 149 έδρες στην 350μελή ισπανική βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του GAD3.

Εκλογές στην Ισπανία: «Ήταν μία ζεστή και αδιάφορη ημέρα»

Η συμμετοχή στις 18:00 (τοπική ώρα) ήταν 53,01%, 3,78 μονάδες χαμηλότερη από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2019, όταν ήταν 56,85%. Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 20:00 σε μια ζεστή και αδιάφορη ημέρα, σύμφωνα με τους Ισπανούς δημοσιογράφους.

Οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, καλώντας σε συμμετοχή. Ο Πέδρο Σάντσεθ ήταν ο πρώτος που ψήφισε. Μετά τις 11 το πρωί, πήγε να ψηφίσει ο επικεφαλής του Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ.

Οι τελευταίοι που προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν ήταν ο αρχηγός του PP, Αλμπέρτο Νούνεθ Φεϊχό, και η αρχηγός του Sumar, Γιολάντα Ντίαθ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Do not Pet!»: Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Διεθνή / Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Ο Spot, ένα τετράποδο ρομπότ που χρησιμοποιείται από την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και να περιηγείται σε στενούς χώρους, ενώ ξέρει ακόμη και πώς να ανοίγει πόρτες.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Διεθνή / Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Σε αποσπάσματα από το νέου του βιβλίο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ποντίφικας ζητά να γίνει «προσεκτική έρευνα» στο κατά πόσο όσα συμβαίνουν στη Γάζα μπορούν να χαρακτηριστούν γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
Diddy: Από τη φυλακή, διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media

Διεθνή / Diddy: Διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media μέσα από τη φυλακή

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο άλλοτε μεγιστάνας της ραπ έχει ζητήσει από την οικογένεια του να δημιουργήσει «αφηγήματα» υποστηρικτικά προς τον ίδιο, αλλά και να επηρεάσει υποψήφιους μάρτυρες στη δίκη του
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Η έναρξη της στρατολόγησης από το DOGE δημιούργησε αντιδράσεις, καθώς αρχικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία μόνο μέσω premium λογαριασμού στο X
LIFO NEWSROOM
«Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Διεθνή / «Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση στην Ταϊβάν, με σχεδόν καθημερινές αποστολές στρατιωτικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων γύρω από το νησί
LIFO NEWSROOM