Βρέθηκε κρανίο 300.000 ετών - Και δεν μοιάζει με κανένα από τα πρώιμα ανθρώπινα όντα

Βρέθηκε κρανίο 300.000 ετών - Και δεν μοιάζει με κανένα από τα πρώιμα ανθρώπινα όντα Facebook Twitter
Φωτ.: National Research Center on Human Evolution
0

Εντοπίστηκε στην Κίνα αρχαίο κρανίο ηλικίας περίπου 300.000 ετών, το οποίο ανήκει σε είδος ανθρώπου που δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία γνωστή κατηγορία. Η ανακάλυψη υποδεικνύει, ενδεχομένως, την ύπαρξη ενός νέου κλάδου στο γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου.

Διεθνής ομάδα Κινέζων, Ισπανών και Βρετανών ερευνητών έφερε στο φως το κρανίο - συγκεκριμένα την κάτω γνάθο - στην περιοχή Hualongdong της ανατολικής Κίνας το 2015, μαζί με άλλα 15 δείγματα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από την ύστερη περίοδο του Μέσου Πλειστόκαινου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περίοδος αυτή, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 300.000 χρόνια, ήταν κομβική για την εξέλιξη των ανθρωποειδών - ειδών που θεωρούνται ανθρώπινα ή στενά συγγενικά - συμπεριλαμβανομένου του σύγχρονου ανθρώπου.

Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Human Evolution στις 31 Ιουλίου, διαπίστωσε ότι η κάτω γνάθος, γνωστή ως HLD 6, είναι «απροσδόκητη» και δεν εντάσσεται σε καμία υπάρχουσα ταξινομική ομάδα.

Πολλά απολιθώματα ανθρωποειδών του Πλειστόκαινου που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα ήταν εξίσου δύσκολο να ταξινομηθούν και θεωρούνταν ως ανωμαλίες, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη, μαζί με άλλες πρόσφατες έρευνες, αλλάζει σιγά σιγά τα όσα γνωρίζουν οι άνθρωποι για το εξελικτικό πρότυπο στο τέλος εκείνης της περιόδου.

Συγκρίνοντας την HLD 6 με εκείνες των ανθρωποειδών του Πλειστόκαινου και των σύγχρονων ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει χαρακτηριστικά και των δύο. Έχει παρόμοιο σχήμα με την κάτω γνάθο του Homo sapiens, του σύγχρονου ανθρώπινου είδους μας που εξελίχθηκε από τον Homo erectus. Αλλά μοιράζεται, επίσης, ένα χαρακτηριστικό ενός διαφορετικού κλάδου που εξελίχθηκε από τον Homo erectus, τους Denisovans. Όπως και οι Denisovans, η HLD 6 δεν φαίνεται να έχει πηγούνι.

Κρίνεται πως μπορεί να πρόκειται για νέο είδος που υπήρχε πριν από την εμφάνιση των σύγχρονων ανθρώπων στην ανατολική Ασία.

Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, την ηλικία του ατόμου στο οποίο ανήκε το σαγόνι, καθώς το σχήμα του κρανίου μπορεί να διαφέρει μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Πιστεύεται ότι ανήκει σε παιδί μεταξύ 12 έως 13 ετών.

«Χρειάζονται περισσότερα απολιθώματα και μελέτες για να κατανοήσουμε την ακριβή θέση τους στο ανθρώπινο γενεαλογικό δέντρο» σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Maria Martinon-Torres, διευθύντρια του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου για την Ανθρώπινη Εξέλιξη (CENIEH) στην Ισπανία.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Πολιτισμός / Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Έπειτα από αξιολόγηση περισσοτέρων από 200 υποψηφιοτήτων, το μεταλλευτικό τοπίο της Σερίφου επιλέχθηκε ως ένα από τα 25 μνημεία σε όλον τον κόσμο που οφείλουν να προστατευθούν και αναδειχθούν
LIFO NEWSROOM
O καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έρχεται στην Ελλάδα

Πολιτισμός / O Thomas Jolly, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, έρχεται στην Ελλάδα

Ο Thomas Jolly στις 29 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και δημιουργό ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη
LIFO NEWSROOM
Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Πολιτισμός / Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Στον Βρετανό σκηνοθέτη και στην Ολλανδή σύζυγό του ιστορικό και σκηνοθέτρια απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα για τη μεγάλη κοινωνική και ιστορική αξία του έργου τους, ιδιαίτερα του ντοκιμαντέρ τους «Occupied City»
LIFO NEWSROOM
Πομπηία: Ανακαλύφθηκε πολυτελές, ιδιωτικό λουτρό - Ίσως το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ εκεί

Πολιτισμός / Πομπηία: Ανακαλύφθηκε πολυτελές, ιδιωτικό λουτρό - Ίσως το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ εκεί

Το BBC κάνει λόγο για ένα εύρημα που εντοπίζεται «μια φορά στον αιώνα» και έμενε κρυμμένο κάτω από πολλά μέτρα ηφαιστειακών πετρωμάτων και στάχτης για 2.000 χρόνια
LIFO NEWSROOM