Το αριστούργημα του Θουκυδίδη.  Ένας ύμνος στη Δημοκρατία. Ο λόγος που έβγαλε ο Περικλής για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού  πολέμου το 430 π.Χ. Ένας λόγος ρητορικός λογοτεχνικός, ποιητικός, πολιτικός αλλά και βαθιά ανθρώπινος.  Γραμμένος με τέτοια μαεστρία ώστε να μην αφήσει κανέναν που τον ακούει ασυγκίνητο. Ο Περικλής που ταύτισε το όνομά του με τον χρυσό αιώνα της Αθήνας (5ος αιώνας) παίρνει αφορμή από αυτόν το επικήδειο για να υμνήσει την ακμή στην οποία έφτασε η πόλη επί της δικής του ηγεμονίας. Οικονομικά, πνευματικά, κοινωνικά και πολιτικά.

 

Τα λόγια του κείμενου διαχρονικά  θυμίζουνε σε κάθε εποχή τι σημαίνει δημοκρατικό πολίτευμα και τι σημαίνει ελεύθεροι πολίτες που αποφασίζουν οι ίδιοι για τα δημόσια  θέματα. Απέναντι από τους Αθηναίους ο Περικλής αντιπαραβάλει τους Σπαρτιάτες που το πολίτευμά τους καταδυναστεύει και είναι απολυταρχικό

 

Τραγικά επίκαιρος ο λόγος του Περικλή αποδεικνύει κάθε φορά που ακούγεται τη δύναμη και την ευστοχία του.

 

Με πρωτοβουλία του ηθοποιού Στέφανου Κακαβούλη που 'χει αποδείξει με παραστάσεις την αγάπη στα ποιητικά κείμενα για πρώτη φορά θα ανέβει σε αρχαιολογικό σε μορφή μονόλογου σαν θεατρική παράσταση.

 

Ημέρα & ώρα παράστασης

30 Σεπτεμβρίου στις 20.30