H Μπελ Γκίμπσον δούλευε τον κόσμο λέγοντας πως θεραπεύτηκε από τον καρκίνο με σωστή διατροφή

«Apple Cider Vinegar»: Τι πρέπει να ξέρεις για την Μπελ Γκίμπσον, που έλεγε ψέματα πως θεραπεύτηκε από τον καρκίνο με σωστή διατροφή Facebook Twitter
Την Μπελ υποδύεται εξαιρετικά η Κέιτλιν Ντέβερ - σε κάνει να την αντιπαθήσεις χωρίς να την ξέρεις καν.
0


«ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ πραγματική ιστορία, βασισμένη σε ένα ψέμα. Κάποια ονόματα άλλαξαν και επινοήθηκαν χαρακτήρες. Η Μπελ Γκίμπσον δεν πληρώθηκε γι' αυτό». Έτσι ξεκινούν τα περισσότερα επεισόδια του «Apple Cider Vinegar», της μίνι σειράς του Netflix για μια ινφλουένσερ από την Αυστραλία που έχτισε το κοινό της υποστηρίζοντας πως είχε καρκίνο στον εγκέφαλο και προσπαθούσε να τον αντιμετωπίσει με σωστή διατροφή και αυτοφροντίδα.

Η ινφλουένσερ είναι η Μπελ Γκίμπσον, το «Apple Cider Vinegar» παίρνει 7,3 στο IMDB και 80% στο Rotten Tomatoes και, όταν το βλέπεις, μία είναι η σκέψη που κυριαρχεί στο μυαλό σου: «Δεν γίνεται να συνέβη όντως αυτό το πράγμα». Και όμως, αυτό το πράγμα συνέβη στ’ αλήθεια. Την Μπελ υποδύεται εξαιρετικά η Κέιτλιν Ντέβερ – σε κάνει να την αντιπαθήσεις χωρίς να την ξέρεις καν.

Η υπεύθυνη της σειράς, Σαμάνθα Στράους, βασίστηκε στο βιβλίο «The Woman Who Fooled the World: The True Story of Fake Wellness Guru Belle Gibson», των δημοσιογράφων Μπο Ντόνελι και Νικ Τοσκάνο. Σ’ αυτό, έγραψαν για τους ισχυρισμούς της Γκίμπσον περί όγκων και θεραπείας αποκλειστικά μέσω θρεπτικών γευμάτων και εναλλακτικής ιατρικής, αλλά και για το πώς ένα επιτυχημένο lifestyle brand «χτίστηκε» γύρω από αυτό το ψέμα.

Η Γκίμπσον δήλωνε πως το ’09 διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο και της έδωσαν «από έξι εβδομάδες μέχρι τέσσερις μήνες» ζωής. Υποστήριζε πως αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών, να μην κάνει καμία ακτινοβολία και να κάνει το δικό της ταξίδι «για να θεραπευτώ φυσικά… μέσω της διατροφής, της υπομονής, της αποφασιστικότητας και της αγάπης».

Η ιστορία της Μπελ Γκίμπσον έγινε γνωστή αρχικά στην Αυστραλία κι έπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο το 2017. Τότε, όλοι έγραφαν για τη γυναίκα που πλήρωσε πρόστιμο 410 χιλιάδες δολάρια (σχεδόν 392 χιλιάδες ευρώ), συν 30 χιλιάδες δολάρια για τα νομικά έξοδα, για παραπλάνηση και εξαπάτηση, αφού υποστήριξε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο και έγινε καλά χάρη σε εναλλακτικές μορφές θεραπείας και κατάλληλη διατροφή.

«Apple Cider Vinegar»: Τι πρέπει να ξέρεις για την Μπελ Γκίμπσον, που έλεγε ψέματα πως θεραπεύτηκε από τον καρκίνο με σωστή διατροφή Facebook Twitter
Στη σειρά βλέπουμε μία ακόμη ηρωίδα, τη Μίλα, την οποία υποδύεται η Αλίσια Ντέμπναμ–Κάρεϊ.

Όλα ξεκίνησαν τέσσερα χρόνια πριν από την καταδίκη, το 2013. Τότε, έγινε viral ένα wellness app με συμβουλές για το πώς να θεραπεύσεις ανίατες ασθένειες χωρίς ­«παραδοσιακές θεραπείες», δηλαδή νοσηλεία. Η Γκίμπσον δήλωνε πως το ’09 διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο και της έδωσαν «από έξι εβδομάδες μέχρι τέσσερις μήνες» ζωής. Υποστήριζε πως αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών, να μην κάνει καμία ακτινοβολία και να κάνει το δικό της ταξίδι «για να θεραπευτώ φυσικά… μέσω της διατροφής, της υπομονής, της αποφασιστικότητας και της αγάπης».

«Δεν είμαι συνηθισμένη. Για να επέζησα, είμαι ξεχωριστή», δήλωνε. Και έκανε προβληματικές δηλώσεις που δεν προβλημάτισαν κανέναν – γιατί να προβληματιστείς, άλλωστε; «Αν η ιστορία (που πουλάς) δεν σου ταιριάζει πια, άλλαξέ τη. Άλλαξε την ιστορία, άλλαξε τον κόσμο!».

Τότε, το Instagram ήταν ακόμη στην αρχή του. Οι 200 χιλιάδες followers που είχε η Γκίμπσον ήταν για την εποχή τα σημερινά 2 περίπου εκατομμύρια. Το 2014 πήρε τον τίτλο της «πιο επιδραστικής γυναίκας της χρονιάς» από το «Elle Australia», ενώ το «Cosmopolitan» της απένειμε το βραβείο «Fun, Fearless Female» (διασκεδαστική, ατρόμητη γυναίκα).

Κι όλα ήταν ψέματα.

Η Μπελ Γκίμπσον δεν είχε ποτέ καρκίνο στον εγκέφαλο, ούτε «καρκίνο στο αίμα, τον σπλήνα, τον εγκέφαλο, τη μήτρα και το συκώτι», όπως ανακοίνωσε λίγο μετά, μέσω IG post. Παραδέχθηκε την αλήθεια σε συνέντευξη που έδωσε το 2015 στο «Women’s Weekly». «Όχι, δεν αληθεύει τίποτα από όλα αυτά», είπε. Αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών της, ωστόσο. «Εξακολουθώ να αμφιταλαντεύομαι μεταξύ του τι πιστεύω ότι ξέρω και της πραγματικότητας. Το βίωσα όλο και ακόμη δεν έχω φτάσει εκεί». Ποιο είναι το «εκεί»; Η αποδοχή των γεγονότων.

Μηλόξιδο | Επίσημο τρέιλερ | Netflix

Η άνοδος και η πτώση της Μπελ Γκίμπσον

Η Μπελ Γκίμπσον έφτιαξε προφίλ στο IG το 2013. Για username επέλεξε το «Healing Belle» κι αμέσως έγινε viral τόσο χάρη στην αισθητική της, όσο και για το content που μοίραζε απλόχερα για το πώς μια καρκινοπαθής μπορεί να γίνει καλά χωρίς γιατρούς. Το feed της ήταν γεμάτο με υγιεινά, organic γεύματα και χυμούς.

Την ίδια χρονιά βγήκε το app της, το οποίο ονόμασε The Whole Pantry κι έγινε το νούμερο ένα στο App Store της Apple από τον πρώτο κιόλας μήνα «ζωής» του. Μέχρι το 2015, είχε βγάλει 500 χιλιάδες δολάρια μόνο από την εφαρμογή, ενώ το 2014 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο με συνταγές της.

Το κοινό της μαγείρευε τα τέλεια γεύματα που έβλεπε στα social της, ενώ οι περισσότεροι τη ρωτούσαν πώς θα μπορούσαν να θεραπευτούν. Κι εκείνη απαντούσε χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα.

Στη σειρά, βλέπουμε μια ακόμη ηρωίδα, τη Μίλα, την οποία υποδύεται η Αλίσια Ντέμπναμ-Κάρεϊ. Ήταν (στ’ αλήθεια) καρκινοπαθής κι έγινε διάσημη επειδή (όντως) προσπαθούσε να θεραπευτεί μέσω της διατροφής. Στην πραγματικότητα, η Μίλα δεν υπήρξε ποτέ. Είναι ένας χαρακτήρας που επινόησαν για την ενσάρκωση της Τζες Ένσκοου, μιας δημοσιογράφου σε εφηβικό περιοδικό, η οποία είχε διαγνωστεί με καρκίνο και έδειχνε στο IG πώς «καθάρισε» από όγκους χωρίς χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Εκείνη είναι που ενέπνευσε την Μπελ να κατασκευάσει την ιστορία της. Έφυγε από τη ζωή στα 29 της χρόνια, το 2015.

Τις «τρύπες» στο αφήγημα της Γκίμπσον ανακάλυψαν οι Ντόνελι και Τοσκάνο, οι δημοσιογράφοι που έγραψαν και το σχετικό βιβλίο.

Έκαναν ερευνητικό ρεπορτάζ για το «The Age» της Μελβούρνης και έλαβαν μία πληροφορία από κάποια φίλη της, η οποία ισχυριζόταν ότι αυτή η διάσημη survivor δεν είχε ποτέ της καρκίνο. Κανείς άλλος δεν δεχόταν να τους μιλήσει, όμως, οπότε «πάγωσαν» το θέμα και ασχολήθηκαν με τα οικονομικά της. Δημοσίευσαν ένα άρθρο που αμφισβητούσε το φιλανθρωπικό της έργο, αργότερα έγραψαν ότι αμφέβαλλαν για τη διάγνωσή της κι εκείνη, τρεις μήνες μετά, έδωσε τη συνέντευξη στο «Women’s Weekly» στην οποία παραδέχθηκε τα πάντα.

«Apple Cider Vinegar»: Τι πρέπει να ξέρεις για την Μπελ Γκίμπσον, που έλεγε ψέματα πως θεραπεύτηκε από τον καρκίνο με σωστή διατροφή Facebook Twitter
Η Μπελ Γκίμπσον έφτιαξε προφίλ στο IG το 2013.

Η Μπελ Γκίμπσον δικάστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο 410 χιλιάδων δολαρίων. Αυτό έγινε το 2017. Της δόθηκε προθεσμία δύο εβδομάδων για να αποπληρώσει το ποσό – έχουμε 2025 κι ακόμη δεν έχει δώσει ούτε cent. Οι Αρχές της Βικτόρια επιμένουν ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να ξεχρεώσει. «Πίσω από τις ιστορίες που βλέπετε στην τηλεόραση, πίσω από τη δραματοποίηση, υπάρχουν αληθινοί άνθρωποι που η ζωή τους καταστράφηκε εξαιτίας των πράξεων αυτού του ατόμου», δήλωσε η πολιτικός Τζασίντα Άλαν.

Αυτό που ακόμη δεν γνωρίζει κανείς είναι ακριβώς το ερώτημα που σου μένει βλέποντας τη σειρά: «Γιατί είπε ψέματα για τον καρκίνο;». Ψάχνοντας το παρελθόν της, οι δημοσιογράφοι μίλησαν με παιδικούς της φίλους. Όλοι τους είπαν ότι επινοούσε προβλήματα υγείας από πάντα. Στο σχολείο υποστήριζε ότι κάποτε πέθανε και την επανέφεραν στη ζωή, και πως θα έπρεπε να χειρουργηθεί στην καρδιά. Θα μπορούσε να είναι ο τρόπος της να κερδίσει συμπάθεια και αποδοχή; Ενδεχομένως. Μάλλον, όμως, είναι κάτι πολύ βαθύτερο.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
«Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Οθόνες / «Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Η ταινία που ανέβηκε πρόσφατα στο YouTube, με πρωταγωνίστρια τη 23χρονη δημιουργό του Only Fans, Lily Phillips, αποτυπώνει την κλειστοφοβική πραγματικότητα της διαδικτυακής φήμης και την αναπόφευκτη εξέλιξή της.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ