Μεταμόρφωση Καρδίτσας: «Πολλοί κάτοικοι δεν ξέρουν αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο χωριό»

Κακοκαιρία: «Πολλοί κάτοικοι δεν ξέρουν αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο χωριό», λέει ο πρόεδρος της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

«Πολλοί κάτοικοι δεν ξέρουν αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο χωριό», δήλωσε ο πρόεδρος της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, μία περιοχή που υπέστη τεράστιες καταστροφές μετά την επέλαση της κακοκαιρίας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Πέτρος Κοντογιάννης μιλώντας στο Mega, έκανε λόγο για απόλυτη καταστροφή στην Καρδίτσα λόγω της κακοκαιρίας ενώ τόνισε πως πολλοί από τους κατοίκους είναι σοκαρισμένοι.

«Στη Μεταμόρφωση το νερό έφτανε πάνω από τις στέγες, έως 7 μέτρα, ίσως και περισσότερο. Με βάρκα έφτανες στον στύλο να αλλάξεις λάμπα». Είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και συμπλήρωσε πως οι κάτοικοι έχουν διασκορπιστεί. «Μας φιλοξενούν σε δομές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με αγροτικές και κτηνοτροφικές δουλειές. Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε πως αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί, ενώ θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι η γη να γίνει ξανά εύφορη.

Ο Πέτρος Κοντογιάννης υπενθύμισε πως το 1994 το χωριό είχε πλημμυρίσει ξανά και οι καταστροφές ήταν παρόμοιου μεγέθους. Είχε καταστραφεί το 70% της περιοχής. Ο ίδιος σημείωσε πως μετά τον Ιανό, έγιναν εργασίες για αντιπλημμυρικά έργα στο χωριό. «Για να αντέχαμε έναν “Ιανό”, γύρω στα 300 κυβικά το στρέμμα. Για περισσότερο δεν θα μπορούσαμε. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στον Πηνειό», είπε αναφορικά με τα έργα και πρόσθεσε πως «παραμένει άγνωστο το πότε θα υποχωρήσουν τα νερά».

Ο πρόεδρος της κοινότητας τόνισε πως «στις 11 το πρωί είχε γίνει εκκένωση. Κάποιοι αρνούνταν να φύγουν. Τρέχαμε να τους σώσουμε». Συμπλήρωσε επίσης πως «με στενοχωρεί και με λυπεί πάρα πολύ γιατί δεν είχαμε κάποια ενημέρωση».

Αμέσως μετά εξήγησε ότι «πολλοί κάτοικοι δεν ξέρουν αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο χωριό. Ίσως το χωριό πρέπει να μεταφερθεί από εκεί. Έχουμε κλιματική αλλαγή και ίσως σε ένα με δύο χρόνια, αν έχουμε πάλι τέτοια φαινόμενα, θα έχουμε πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Θα πρέπει ίσως να φύγουμε από το χωριό».

Σχετικά με την ψυχολογία των κατοίκων, ο πρόεδρος της κοινότητας ανέφερε ότι «οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι ψυχολογικά. Είναι καλύτερα να μην είμαστε ξανά στο χωριό δυστυχώς. Τουλάχιστον κάποιους μήνες. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Το έχουμε ξαναζήσει και δεν πρέπει να το ζήσουμε και τρίτη φορά», κατέληξε. «Το χωριό μου δεν θα τη γλυτώσει αν έρθουν ξανά τέτοια φαινόμενα».

Με πληροφορίες από Mega

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM