Στις καταστροφές υποδομών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις πρωτοφανείς καταστροφές από τις πλημμύρες στην περιοχή, ο κ. Καρύδης είπε πως «δυστυχώς ήρθε ο καιρός να πληρώσουμε τα σφάλματα του παρελθόντος των τελευταίων 70 ετών με την άναρχη, πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη χωρίς σωστό προγραμματισμό, σωστό σχεδιασμό».
Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στις υποδομές τόνισε ότι το νερό, σε αυτές τις ποσότητες, «δημιουργεί υπερπιέσεις και κάτω από τα θεμέλια των κτιρίων με συνέπεια τα οικήματα ή οι τσιμεντένιες κατασκευές να γέρνουν και τα κτίρια να μετακινούνται και να πέφτουν».
«Τα αφανή στοιχεία αυτού του προβλήματος είναι τα δύσκολα», τόνισε επίσης ο κ. Καρύδης αναφέροντας ότι «με ειδικές μεθόδους» οι επιστήμονες θα πρέπει να διαπιστώσουν «τι υποσκαφή έχει γίνει σε άλλα σημεία των κατασκευών, τα οποία με την πρώτη ματιά δεν παρουσιάζουν εμφανές πρόβλημα, γιατί μπορεί ένα κομμάτι να είναι το σαθρό. Μετά από λίγο καιρό όμως μπορεί να εκδηλωθεί το πρόβλημα».
«Θα πρέπει να συμμαζευτούν κατά περιοχές και να μετακομίσουν οικισμοί σε σταθερά εδάφη. Τα κτίρια πρέπει να γίνουν με το σύστημα της πιλοτής, να μένει κόσμος πάνω από τον πρώτο όροφο [...] Θα πρέπει γίνει οργανωμένη δόμηση και να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική γη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η μόνιμη κατοικία δεν πρέπει να είναι μέσα στο δάσος ή μέσα στα χωράφια.
Όσον αφορά τη συμπεριφορά της αργίλου στις οικοδομές ο ίδιος δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Η άργιλος όταν είναι στεγνή είναι ισχυρή καλό συνδετικό υλικό και αποδίδει και στον σεισμό γιατί απορροφά τις δονήσεις και έτσι στέκει το κτίριο μια χαρά. Όταν όμως βραχεί έρχεται η άργιλος γίνεται ολισθηρή».
«Έχω βαρεθεί να καταθέτω προτάσεις. Πάνε στα συρτάρια. Πας στον υπουργό, του λες την πρόταση και η απάντηση είναι "πότε θα αποδόσει αυτό" και του λεω "μετά από 3-4 χρόνια". Μου λέει "δε θα είμαι υπουργός τότε, θα το καρπωθεί άλλος"», κατήγγειλε ο καθηγητής.