Σε αυτό τον κλάδο, οι εταιρείες «σχεδιάζουν μπαράζ προσλήψεων»- Και αυξήσεις στους μισθούς

ΣΕΠΕ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Περισσότερες προσλήψεις με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών σχεδιάζουν οι εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, το 69% των εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα σχεδιάζει μπαράζ προσλήψεων μέχρι το τέλος του 2023, ενώ για τις επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους το αντίστοιχο ποσοστό είναι 54%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, οι επιχειρήσεις τεχνολογίας προτίθενται να προσφέρουν πιο ελκυστικά πακέτα αποδοχών, με το 86% να θέλει να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων του (75% για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων). Μάλιστα, το 6% των εταιρειών έχει ως πρόθεση να αυξήσει κατά τουλάχιστον 16% τις αποδοχές των εργαζομένων.

Ο κλάδος της τεχνολογίας, όπως επισημαίνει ο ΣΕΠΕ, καταγράφει σήμερα την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων στην αγορά ενώ έχει και την πιο δυναμική πρόθεση να αυξήσει τους μισθούς. Στον αντίποδα, όμως, το 96% των επιχειρήσεων θεωρούν ως βασικότερο εμπόδιο για προσλήψεις, την εύρεση των κατάλληλων εργαζομένων.

Σύμφωνα με το 82% των εταιρειών τεχνολογίας, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προσέλκυση ταλέντων. Όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα της έρευνας HR Trends της Randstad για τον κλάδο της πληροφορικής, οι σημαντικότερες δυσκολίες στην προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων έχουν να κάνουν, κυρίως, με τις υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των υποψήφιων (78%).

Την ίδια ώρα, οι κατάλληλοι υποψήφιοι, που έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες, δεν είναι πολλοί, δυσκολεύοντας τη στρατηγική προσλήψεων των επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα (48%).  

ΣΕΠΕ για προσλήψεις: Οι εργαζόμενοι ψάχνουν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Παράλληλα, οι πιο αποδοτικοί εργαζόμενοι μένουν πιο δύσκολα στις εταιρείες, έχοντας ως βασικό κίνητρο (σε ποσοστό 77%) τις πιο υψηλές αποδοχές ή τις καλύτερες συνθήκες εργασίας ενώ το 58% αναζητά ευκαιρίες για μεγαλύτερη επαγγελματική εξέλιξη σε άλλη εταιρεία. Μόλις το 14% θεωρεί ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας αποτελεί κεντρικό παράγοντα για να αλλάξει δουλειά. 

Σύμφωνα με την έκθεση HR Trends της Randstad «ο κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται, τα τελευταία χρόνια, στο κέντρο της συζήτησης για την αγορά εργασίας, με τις εταιρείες και τους εργαζόμενους στα τεχνολογικά αντικείμενα να δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, επηρεάζουν το σύνολο της αγοράς».

Όπως επισημαίνεται από τον ΣΕΠΕ, οι επιχειρήσεις πληροφορικής και τεχνολογίας προσφέρουν διαφορετικές παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους για να διατηρήσουν ή να προσελκύσουν ταλέντα. Έτσι, εστιάζουν στη δυνατότητα εκπαίδευσης, τη δυνατότητα τηλεργασίας και το ευέλικτο ωράριο, ενώ για τις οικονομικές παροχές επιλέγουν τα μπόνους απόδοσης, το εταιρικό κινητό τηλέφωνο και τα επισιτιστικά κουπόνια.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις παρέχουν στους εργαζομένους τους προγράμματα εκπαίδευσης (68%) και προχωρούν στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (57%) ως στρατηγική για να μπορέσει να προσελκύσει, να διατηρήσει και να αναπτύξει ταλέντα.

Παράλληλα, προσφέρονται κατά 48% δυνατότητες υβριδικής ή απομακρυσμένης εργασίας, έχοντας ως κύριο στόχο τη διατήρηση των υπαρχόντων ταλέντων και την ενδυνάμωση της ελκυστικότητας τους ως εργοδότες.

Σύμφωνα με την έρευνα, που ανέλυσε τα δεδομένα 113 στελεχών σε ελληνικές εταιρείες και διενεργήθηκε από τον Δεκέμβριο 2022 έως τα τέλη Μαρτίου 2023, το πακέτο οικονομικών αποδοχών (50%) και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (45%) αποτελούν τους κεντρικούς παράγοντες που προσδιορίζουν την ελκυστικότητα μίας επιχείρησης.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM