«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
Οι καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και οι πυρκαγιές που προηγήθηκαν, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις ερωτήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου. Μία από αυτές, αφορούσε και το αν εντόπισε αστοχίες και λάθη στελεχών της κυβέρνησης στη διαχείριση των καταστροφών.
Απαντώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», ξεκαθάρισε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Πολιτική Προστασία η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα μεταφερθούν στην Πολιτική Προστασία.
«Κάτω από έναν φορέα, θα βρίσκεται όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Είναι σημαντικό να συνομιλούν οι ειδικοί στην Πολιτική Προστασία. Έχω μιλήσει για την ανάγκη να μπορέσουμε να εμπλέκουμε τις ένοπλες δυνάμεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικά πρωτόκολλα, χωρίς τη γραφειοκρατία. Να εκπαιδεύσουμε καλύτερα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο περιφερειών και δήμων. Για τις πυρκαγιές χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα και τεχνολογία έγκαιρου εντοπισμού, είτε πρόκειται για drones, είτε για δορυφορικές εικόνες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Ψέμα ότι δήθεν άργησε να επέμβει ο στρατός στη Θεσσαλία»
Σε ό,τι αφορά στην ανάμειξη των ένοπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πλημμυρών στη Θεσσαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι διακινείται ένα ψέμα, ότι δήθεν άργησε» να επέμβει ο στρατός.
«Ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων το πρωί της Πέμπτης, όταν ήταν ακόμη σε μεγάλη ένταση το φαινόμενο. Σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και την ηγεσία του στρατεύματος αποφασίστηκε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν αμέσως μόλις είναι ασφαλές. Δεν φαντάζομαι να είχε κανείς την απαίτηση να πετάξουν με έντονη κεραυνική δραστηριότητα και ότι θα θέταμε σε κίνδυνο την ασφάλεια πληρωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν «σε αυτή την πολύ δύσκολη άσκηση εκκένωσης». «Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε εκεί όπου κινδύνευε κάποιος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Οι δυνάμεις του στρατού θα λειτουργούν πάντα υπό την Πολιτική Προστασία. Σε μια δημοκρατική χώρα ο στρατός δεν κάνει του κεφαλιού του», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση καταστροφών.
Αναφορικά με τα μηνύματα από το 112 και το αν υπήρξε καθυστέρηση, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είχαν σταλεί επανειλημμένες προειδοποιητικές οδηγίες σε όλη τη Θεσσαλία.
«Το πρωτόκολλο του 112 για τις πλημμύρες είναι διαφορετικό από εκείνο για τις πυρκαγιές. Στην πυρκαγιά η οδηγία είναι σαφής, φύγε και τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς. Στην πλημμύρα, ειδικοί μας προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να σε πιάσει το φαινόμενο στον δρόμο, οπότε η σύσταση είναι να ανέβεις σε ψηλότερο σημείο. Για αυτό δεν θρηνήσαμε τελικά μεγάλο αριθμό νεκρών», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διακομματική συναίνεση για την ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Αναφερόμενος στην κακοκαιρία Daniel, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ήταν ένα «πρωτοφανές» καιρικό φαινόμενο, «πολύ πιο έντονο» από τον Ιανό.
«Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ακριβώς αυτό που συνέβη, γιατί δεν το είχαμε ξαναδεί», δήλωσε. «Ιανό μπορούσαμε να προβλέψουμε, Ιανό προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι. Αλλά αυτό δεν ήταν Ιανός, ήταν κάτι πολύ χειρότερο», ανέφερε σε άλλο σημείο.
Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα, δήλωσε ότι η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση για την ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε χθες από το βήμα της ΔΕΘ.
«Φανταστείτε μια εταιρεία σαν το Αττικό Μετρό, που θα μπορεί να υλοποιεί έργα έχοντας την κεντρική εποπτεία και με τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό», είπε και σημείωσε πως η διαχείριση: «Δεν έχει να κάνει μόνο με τα φράγματα και αντιπλημμυρικά, αλλά και με τη μορφή των καλλιεργειών και με οικισμούς που μπορεί να είναι ευάλωτοι λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Έγιναν αρκετά αντιπλημμυρικά μετά τον Ιανό, το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η υπόθεση ερευνάται και από τη δικαιοσύνη.
«Πρέπει να ξαναδούμε την αντιπλημμυρική θωράκιση. Είναι και θέμα διαχείρισης νερών», είπε, ενώ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα παραλάβει τα νέα Canadair, όταν ξαναρχίσει η κατασκευή τους.
«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι η ώρα τώρα να μιλήσω αναλυτικά για αυτά», σημείωσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Διαγνώσαμε αστοχίες, αδυναμίες αυτό το καλοκαίρι. Ειδικά στο ζήτημα των πυρκαγιών, στην πλημμύρα δεν μπορείς να κάνεις κάτι για το πόσο νερό θα πέσει. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου», συμπλήρωσε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, κάνοντας αναφορά στις συναντήσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία, αυτή ήταν η επιθυμία μου από το 2019, να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, τα ζητήματά μας να επιλύονται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε εντάσεις», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη». Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα.
«Η Τουρκία πιστεύω ότι έχει συμφέρον αυτή την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την ΕΕ και να είναι πιο συνεργάσιμος εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό, είναι ένα όπλο στα χέρια μας για περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε άλλη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να διευκρινίσει τα περί «αμοιβαίων υποχωρήσεων» που είχε πει σε συνέντευξη μετά τις εκλογές.
«Σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί ποτέ να πετύχει κανείς το 100% των στόχων. Αυτές οι αμοιβαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τις δύο πλευρές είναι αυτονόητες, για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο βασικό ζήτημα, την οριοθέτηση ΑΟΖ και θαλασσίων ζωνών», σημείωσε αρχικά.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και που απορρέουν από τα αυτονόητα δικαιώματα από την άσκηση της κυριαρχίας», τόνισε.
«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί»- Τι είπε για τον Στυλιανίδη
Μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αν απέτυχε το rotation που έκανε στην κυβέρνηση, μετά τις εκλογές.
«Είναι καλό σε τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε καινούρια χαρτοφυλάκια. Το rotation δεν έγινε στην τύχη, αυτό δεν σημαίνει ότι έκανα πάντα τις ορθές επιλογές. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί», απάντησε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι ένας υπουργός αξιολογείται με δύο κριτήρια.
«Πρώτον, η αποτελεσματικότητα, αν μπορεί να υλοποιήσει την κεντρική κυβερνητική πολιτική. Η αποτελεσματικότητα θέλει κάποιο καιρό, δεν μπορώ να κρίνω σε δυο μήνες αν είναι αποτελεσματικός ένας υπουργός. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά, εκεί η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία. Αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά είναι τέτοια που δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού, δεν θα διστάσω να το κάνω», συμπλήρωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε γιατί μπήκε τώρα ο Χρήστος Στυλιανίδης στο κυβερνητικό σχήμα- αναλαμβάνοντας υπουργός Ναυτιλίας μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη- ενώ δεν είχε συμπεριληφθεί αρχικά στο υπουργικό συμβούλιο.
«Όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, ο κ. Στυλιανίδης δεν ήθελε να συμμετέχει για προσωπικούς λόγους. Το γεγονός ότι ήθελε να συμμετάσχει τώρα είναι κάτι που το συζητήσαμε οι δυο μας. Αυτό για το γιατί επέλεξα πάλι για υπουργό έναν άνθρωπο που δεν τοποθέτησα όταν συγκρότησα την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Όπως αναμενόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση και για το ποιον προτιμά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα.
«Θα μπορούσα να δανειστώ τη φράση του Μάο, “μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση”, αλλά το ζήτημα αυτό αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν θα μπορούσα να κάνω τοποθέτηση την ημέρα που γίνεται μια δημοκρατική διαδικασία. Προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα έχει μάθει από τα λάθη της και θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι την επικοινωνία», απάντησε και σε ό,τι αφορά στον Αλέξη Τσίπρα και αν θα επιστρέψει στην πολιτική είπε: «Δεν μπορώ να κάνω κρίση, αυτά θα τα απαντήσει μόνο η ίδια η ζωή».
«Με σταυρό οι ευρωεκλογές»
«Για τις εθνικές εκλογές, δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι η χώρα ταλαιπωρήθηκε από το σύστημα της απλής αναλογικής.
«Δεν θεωρώ ότι η απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή. Η ζωή θα απαντήσει κατά πόσο θα έχουν διάρκεια, έχω σοβαρές αμφιβολίες αν θα γίνει αυτό», συμπλήρωσε.
«Για τις ευρωεκλογές, μπορώ να πω ότι θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα κάνουμε πίσω για τις νέες ταυτότητες»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο ζήτημα των νέων ταυτοτήτων και επανέλαβε ότι οι παλιές θα πάψουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026.
«Μία ταυτότητα που έχουμε από το 1962 δεν μπορεί να επιβιώσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ούτε να είναι ένα αξιόπιστο ταξιδιωτικό έγγραφο. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όταν έχουν σύγχρονη ταυτότητα που δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί εύκολα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα προχωρήσει, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποια μαζικότητα σε αυτό το κίνημα», σημείωσε, αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στις νέες ταυτότητες.
«Σε όσους σπεύδουν να εκδώσουν ταυτότητες, τους λέω κατηγορηματικά ότι αυτές θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026, οπότε τσάμπα κόπο κάνουν αν πιστεύουν ότι μπορούν να τις κρατήσουν και να είναι έγκυρες. Οι καινούριες ταυτότητες θα τεθούν σε κυκλοφορία και θα είναι μονόδρομος να τις έχει κάποιος από καλοκαίρι του 2026».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης αυτή την τετραετία
Το ζήτημα των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών θα λυθεί μέσα σε αυτή την τετραετία, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να φέρουμε τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, προφανώς είναι μια δική μου απόφαση. Όμως, ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχω πει προεκλογικά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία, αυτή η κυβέρνηση θα το επιλύσει», συμπλήρωσε.
Ακόμη, σημείωσε πως την προηγούμενη τετραετία «έγιναν πολλά» στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, δεν έμειναν στα λόγια ή στα χαρτιά αυτές οι προτάσεις. Έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 20 δράσεις που απορρέουν από αυτή τη στρατηγική», δήλωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης για Μπελέρη: Σαφέστατη παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου
Η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη σκιάζει τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία και σε μεγάλο βαθμό ανατρέπει την πρόοδο που είχαμε πετύχει την προηγούμενη τετραετία, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός όχι μόνο της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, αλλά κυρίως του γεγονότος ότι η Αλβανία αρνείται να κάνει το αυτονόητο, να του δώσει τη δυνατότητα να ορκιστεί δήμαρχος έστω και μέσα από τη φυλακή. Αυτό αποτελεί μια σαφέστατη παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις και αν συνεχιστεί θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια της Αλβανίας να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπλήρωσε.
«Δεν πάω πουθενά, θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του λαού»
«Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει “δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω”», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτημα για σενάρια πως πρόκειται να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.
«Έχω εκλεγεί με ένα υψηλό ποσοστό πρωθυπουργός και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του λαού για την επόμενη τετραετία. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική δουλειά από αυτή που κάνω για την πατρίδα μου. Προτιμώ απείρως περισσότερο να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη, από το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα. Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική»
«Θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα που η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μπορεί να περάσουμε από στάδια, θα δούμε πώς μπορεί να βοηθήσει το κράτος. Αλλά όσα περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται, τόσο χαμηλότερα θα είναι τα ασφάλιστρα», συμπλήρωσε και σχολίασε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς επιχειρήσεις παραμένουν ανασφάλιστες. Έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση».
«Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 το μετρό Θεσσαλονίκης»
Αναφορικά με το μετρό στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «όπως φαίνεται» θα εγκαινιαστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
«Απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας, από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο. Ζητάμε από τους Θεσσαλονικείς να κάνουν λίγο ακόμη υπομονή, αλλά το έργο θα τους αποζημιώσει και με το παραπάνω», συμπλήρωσε.