Τραγωδία στη Λιβύη: Στις έρευνες και η ΕΥΠ- Η κατάσταση υγείας των τραυματιών

Τραγωδία στη Λιβύη: Στις έρευνες και η ΕΥΠ- Η κατάσταση των τραυματιών Facebook Twitter
Φωτ.: X
0

Πέντε νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, όπου έχασαν τη ζωή τους μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.

Δύο υγειονομικοί, ένα στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων και δύο διερμηνείς είναι οι νεκροί από το δυστύχημα στη Λιβύη , που έγινε όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό. 

Η ΕΥΠ στις έρευνες για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη

Στις έρευνες για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη συμμετέχει και η ΕΥΠ καθώς τα ερωτήματα είναι πολλά. Αυτό που ερευνάται είναι το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική φάλαγγα και να χτυπήσει πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης, ερωτήματα προκαλεί η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε και κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι που δεν είναι σύνηθες σε παρόμοια τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα.

Προς το παρόν η ΕΥΠ συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο και σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εικόνα που έχει είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα. Μέχρι στιγμής εικάζεται ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός ενώ η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο. Ωστόσο, βασικό ερώτημα παραμένει για ποιον λόγο ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μία τέτοια τροποποίηση που κάνει το ντεπόζιτο να μοιάζει με βυτίο. 

Στην ΕΥΠ, σημειώνουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και κανέναν σενάριο δεν εξαιρείται ακόμα.

Η κατάσταση των τραυματιών από το τροχαίο στη Λιβύη

Ανάμεσα στα μέλη που επέστρεψαν από το τροχαίο στη Λιβύη, υπάρχουν 2-4 άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν τραυματίες με σοβαρά κατάγματα, με εγκαύματα και τραύματα στα μάτια

«Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λιβύη: Η άφιξη της ελληνικής αποστολής πριν το τραγικό δυστύχημα

Τις τελευταίες στιγμές πριν το τραγικό δυστύχημα, που οδήγησε στον θάνατο 5 μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη ανάρτησε το «The Libya Update».

Οι φωτογραφίες δείχνουν τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής λίγη ώρα πριν το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, να ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου πριν επιβιβαστούν στο λεωφορείο, για να ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στη πλημμυρισμένη Λιβύη. 

Η τραγική ιστορία της Επισμηναγού που πέθανε στη Λιβύη

Στο δυστύχημα στη Λιβύη αποκαλύφθηκε η ιστορία της Επισμηναγού, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς.

Η στρατιωτική νοσηλεύτρια που πέθανε στο τροχαίο δυστύχημα με την ελληνική αποστολή στη Λιβύη είχε χάσει ήδη δύο μέλη της οικογένειάς της σε ανάλογα δυστυχήματα στο παρελθόν. Σύμφωνα με το creta24, ο αδελφός της είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ είχε χάσει και έναν θείο της, που ήταν πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία και επέβαινε σε αεροσκάφος που είχε συντριβεί κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.

Ο θείος της σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 1980 στην περιοχή της Λαμίας, όταν συνετρίβη ένα αεροσκάφος RF-5A της 349 Μοίρας Τακτικής Αναγνωρίσεως της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη

Το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής όταν η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας κατευθυνόταν προς την πόλη Ντέρνα. Το λεωφορείο, που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που έφεραν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Ντέρνα, συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.

Το ΓΕΕΘΑ έκανε αρχικά λόγο για «ελαφρούς τραυματισμούς», ωστόσο, αργότερα ανασκεύασε διευκρινίζοντας πως «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

»Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν, κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων» ανέφερε σε διευκρίνισή του το ΓΕΕΘΑ.

«Οι αρχές της Λιβύης, διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα. Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων», προσθέτει, «το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση» κατέληξε το ΓΕΕΘΑ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM