Πόλεμος Ισραήλ: Τι θα γίνει με τις χερσαίες επιχειρήσεις- LIVE εικόνα από τη Γάζα

Χερσαίες LIVE εικόνα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Αυξάνεται συνεχώς η λίστα των νεκρών στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ενώ μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την επερχόμενη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ και περισσότερους από 2.700 τραυματίες. Το BBC πριν από λίγο επικαλούμενο το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 950 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.600 έχουν τραυματιστεί στον αποκλεισμένο θύλακα.

Ισραήλ: Έρχονται χερσαίες επιχειρήσεις, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να κλιμακώσει την απάντησή του στην επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς προχωρώντας σε χερσαίες επιχειρήσεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, απευθυνόμενος σε στρατιώτες κοντά στον φράκτη με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε: «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα έχει μια αλλαγή. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον».

«Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα ξεκινήσουμε και χερσαίες επιχειρήσεις. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη ημέρα και έχουμε περάσει στην επίθεση. Αυτό απλώς θα ενταθεί», υπογράμμισε. Εξάλλου το βόρειο τμήμα του Ισραήλ επλήγη από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά, σύμφωνα με τρεις πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οβίδες και από τη Συρία έπεσαν στο Ισραήλ, εντείνοντας τους φόβους ότι η σύρραξη θα εξαπλωθεί. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτές οι οβίδες εκτοξεύθηκαν από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, από κάποια από τις πολλές ιρανικές πολιτοφυλακές που υπάρχουν (στη Συρία) και είναι ευπρόσδεκτες από το συριακό καθεστώς ή από τη Χεζμπολάχ ή κάποια άλλη οργάνωση», σχολίασε ο Κόνρικους. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι απαντήσαμε στα πυρά και ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της νύκτας σε πολλές περιοχές του Ισραήλ που συνορεύουν με τη Γάζα ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και drones, συγκρούστηκαν αργά χθες, Τρίτη, με Παλαιστίνιους μαχητές στο έδαφος του Ισραήλ.

Καθώς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι κατέστρεψε μια τοποθεσία που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για τον εντοπισμό αεροσκαφών πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας. Η πολεμική αεροπορία της χώρας έγραψε επίσης στο Twitter ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πάνω από 80 τοποθεσίες στο Μπέιτ Χανούν της Γάζας, «συμπεριλαμβανομένων δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Γάζα, μια υπόγεια σήραγγα και δύο επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για την καθοδήγηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων κατά του Ισραήλ».

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές σε περιστατικό στην Ασκελόν, σε μια απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τη Γάζα.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ επλήγησαν σπίτια στην πόλη της Γάζας, στη Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιζ. Κάτοικοι των περιοχών αυτών ζητούν βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και καταγγέλλουν ότι πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, έχοντας παγιδεύσει έως και 50 ανθρώπους, ενώ οι διασώστες δεν μπορούν να τους προσφέρουν βοήθεια. Στο νεκροτομείο της Χαν Γιούνις πτώματα κείτονται στο πάτωμα με τα ονόματά τους γραμμένα στις κοιλιές τους. Οι γιατροί έχουν ζητήσει από τους συγγενείς να παραλαμβάνουν τα πτώματα το συντομότερο δυνατό διότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για τους νεκρούς.

Αγωνία για τους εκτοπισμένους

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν καταφύγει σε σχολεία ή βρίσκονται στον δρόμο. Δημόσιο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους εκτοπισμένους βομβαρδίστηκε. Οι επιζώντες έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς. «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές, όπως βλέπετε χτυπάνε παντού», δήλωσε ο Άλα Αμπού Τάιρ 35 ετών που είχε αναζητήσει καταφύγιο εκεί.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περισσότερα από 22.600 σπίτια και 10 δομές υγείας ενώ έχουν υποστεί ζημιές 48 σχολεία.

Η εικόνα στη Γάζα αυτήν την ώρα έχει ως εξής: 

Χαρίτος για τις χερσαίες επιχειρήσεις 

Μιλώντας για τις χερσαίες επιχειρήσεις στο κυπριακό Alphanews.live ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπεν – Γκουριόν, Γαβριήλ Χαρίτοςείπε πως το Ισραήλ θα αποφασίσει να μπει στρατός στη Γάζα, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα για τους εξής λόγους: 

-Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους δύο πυλώνες του κράτους: το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες 

-Θα δημιουργηθεί ένα μικρό ΚΥΣΕΑ και τίθεται ζήτημα ποιοι θα συμμετάσχουν

Επίσης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να συσταθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Diddy: Τα social media εικάζουν ότι παρενόχλησε τον 15χρονο Τζάστιν Μπίμπερ

Διεθνή / Diddy: Τα δύο βίντεο που τροφοδοτούν τις θεωρίες πως παρενόχλησε τον 15χρονο Τζάστιν Μπίμπερ

«Ο Τζάστιν περνάει τις 48 ώρες του με τον Diddy. Περνάνε τέλεια, καλύτερα από ποτέ. Το πού περνάμε την ώρα μας και το τι κάνουμε, δεν μπορούμε ακριβώς να το αποκαλύψουμε, αλλά σίγουρα είναι το όνειρο κάθε 15χρονου» δήλωνε ο Diddy
LIFO NEWSROOM