Η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση 6.000 κρατούμενων στο Ισραήλ

Η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση 6.000 κρατουμένων Facebook Twitter
Khaled Meshaal/ Φωτ.:EPA
0

Η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση «6.000 ανδρών και γυναικών κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές» με αντάλλαγμα τους ομήρους που πήρε κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters που μεταδίδει την είδηση, το αίτημα έκανε ο Khaled Meshaal, επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς για τη διασπορά.  Όπως είπε στους ομήρους που έχει στα χέρια της η Χαμάς, περιλαμβάνονται «υψηλόβαθμοι αξιωματικοί» των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Τι αναφέρει η Χαμάς για τους ομήρους

Σε ένα ηχογραφημένο βίντεο που κυκλοφόρησε από την Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters, ένας εκπρόσωπος είπε ότι υπήρχαν «περίπου 200-250» Ισραηλινοί αιχμάλωτοι στη Γάζα, σε αντίθεση με μια προηγούμενη δήλωση του ισραηλινού στρατού που ανέφερε ότι είχε επιβεβαιώσει 199 όμηροι.

Όλοι τους πιάστηκαν αιχμάλωτοι το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς διέρρηξαν τον φράχτη στα σύνορα στο νότιο Ισραήλ και επιτέθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova και σε πολλούς οικισμούς σκοτώνοντας συνολικά μέχρι σήμερα πάνω από 1.400 Ισραηλινούς.

Ο ανώνυμος εκπρόσωπος της Χαμάς στο βίντεο είπε επίσης ότι η ομάδα κρατούσε αιχμαλώτους άλλων εθνικοτήτων, τους οποίους είπε ότι ήταν «καλεσμένοι» και θα αφεθούν ελεύθεροι «όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες». Κρατούνται, πρόσθεσε, «σύμφωνα με τη δεοντολογία και το ανθρωπιστικό δίκαιο».

Συνομιλίες Τουρκία -Χαμάς για τους ομήρους

Η είδηση αυτή ακολουθεί μετά την επαφή που είχε νωρίτερα η Τουρκία με τη Χαμάς την απελευθέρωση αμάχων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε σήμερα με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συζήτησε σχετικά με «τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το ενδεχόμενο απελευθέρωσης αμάχων» με τον εξόριστο Χανίγια, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμά του.

Εν τω μεταξύ, αύριο, ο Χακάν Φιντάν αναμένεται να μεταβεί στον Λίβανο μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λιβάνου , Abdallah Bouhabib. Προβλέπεται ότι κατά τις συνομιλίες θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και οι τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Το Reuters ανέφερε ότι ο Khaled Meshaal εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη Χεζμπολάχ που «έλαβε μέτρα», αναφερόμενος πιθανώς σε χτυπήματα στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ από την οργάνωση στον Λίβανο. Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να κάνει περισσότερα» ενώ προειδοποίησε επίσης ότι ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων στη Γάζα «θα βλάψει την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα αραβικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας».

Με πληροφορίες του Reuters/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM