Μπήκαμε στο μέλλον: μέσα στα γραφεία του νέου Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ

Ένα «πράσινο» κτίριο που βελτιώνει την εμπειρία των εργαζομένων

ΑΠO ΤΗ ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ

Για δεκαετίες οραματιζόμασταν το μέλλον με επίκεντρο την τεχνολογία – φανταζόμασταν ιπτάμενα αυτοκίνητα και τρόπους να διακτινιζόμαστε από τη μία άκρη της Γης στην άλλη. Και μετά μπήκε στην εξίσωση η κλιματική αλλαγή, οπότε το «όραμα» άλλαξε.

Μέλλον σημαίνει πλέον βιωσιμότητα (sustainability) που σε εγκαταστάσεις υψηλής κατανάλωσης, όπως οι χώροι γραφείων, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά, όταν γίνεται σωστά. Αυτό το νέο, καθαρό μέλλον οραματίστηκε και δημιούργησε ο Όμιλος ΟΤΕ για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εμείς πήγαμε και είδαμε από κοντά τα νέα γραφεία του στο Μαρούσι και μαζί το μέλλον της εργασίας.

Σύμφωνα με το World Economic Forum, το δομημένο περιβάλλον, στο οποίο περιλαμβάνονται τα γραφεία, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και περίπου το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα νεόδμητα κτίρια είναι πιο αποδοτικά ενεργειακά, οπότε το πραγματικό πρόβλημα αφορά τα παλιότερα.

 

Μπήκαμε στα νέα γραφεία του Ομίλου ΟΤΕ και ανοίξαμε μια πόρτα στο μέλλον
 

 

Εξαίρεση αποτελεί το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι που βρήκε τους πλέον καινοτόμους τρόπους για να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, ανακατασκευάζοντας πλήρως τα γραφεία του, τα οποία, μόλις ολοκληρωθούν, θα λάβουν επίσης τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard.

«Το LEED είναι πρόγραμμα πιστοποίησης “πράσινων” κτιρίων που επικεντρώνεται στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης», εξηγεί η Μυρτώ Παπαδημητρίου, Climate Change Expert.

Την ίδια στιγμή, με την πιστοποίηση WELL το κτίριο αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης όλων των παραγόντων εργασίας που επηρεάζουν την ευεξία των ανθρώπων, από τον αέρα, τη θερμική άνεση, τον ήχο και τον φωτισμό μέχρι τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση.

Το σίγουρο είναι ένα, πως οι νέοι χώροι σχεδιάστηκαν με επίκεντρο κυρίως την ευεξία των εργαζομένων. Αποδεικνύεται άλλωστε και από επιστημονικές έρευνες πως τα βιώσιμα κτίρια βοηθούν να παραμένουμε ενεργητικοί καθ› όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Το κτίριο διαθέτει πλέον όχι μόνο κοινόχρηστους χώρους για αποσυμπίεση, όπως το Quiet Room, που υπάρχει σε κάθε όροφο για περισυλλογή και χαλάρωση, αλλά και restorative rooms με χαλαρή επίπλωση για πιο ανεπίσημες συναντήσεις με συναδέλφους, εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα τα ενίοτε χαοτικά, σκοτεινά και ανιαρά γραφεία που έχουμε συνηθίσει.

«Επιπλέον, με γνώμονα τις αρχές της ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, δημιουργήθηκαν τα lactation rooms, δίνοντας χώρο και άνεση σε όλες τις νέες μητέρες να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας», προσθέτει η Ειρήνη Μπερεβέσκου, Payroll Specialist.

Τα νέα γραφεία διαθέτουν, όμως, άλλη μια καινοτομία που εξαλείφει ένα άκρως συνηθισμένο ανθυγιεινό μοτίβο, την καθιστική ζωή της δουλειάς γραφείου. Συγκεκριμένα, έχουν σχεδιαστεί για να προωθούν την κίνηση στον χώρο αλλά και τη σωματική δραστηριότητα, προσφέροντας είτε τη δυνατότητα να δουλεύεις όρθιος με adjustable γραφεία είτε μέσα από το έναν πιο απλό τύπο, χωρίς ατομικό κάδο απορριμμάτων.

 

Μπήκαμε στα νέα γραφεία του Ομίλου ΟΤΕ και ανοίξαμε μια πόρτα στο μέλλον
 

 

Τι γίνεται, λοιπόν, με τα σκουπίδια; Εδώ έρχεται άλλη μια καινοτομία, αφού, όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανακαίνισης, θα έχουν τοποθετηθεί περίπου 800 κάδοι ανακύκλωσης για διαφορετικά υλικά: χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό ΡΕΤ, λοιπές συσκευασίες, μελανοδοχεία, μπαταρίες, συσκευές τηλεφωνίας και αξεσουάρ, μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λαμπτήρες. Κι όλο αυτό θα έχει αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται ετησίως 30 τόνοι υλικών.

Συνυπολογίστε και τους καφέ κάδους για βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, αφού προωθείται και η υγιεινή διατροφή σε κυλικεία και εστιατόρια, αν και οι εργαζόμενοι μπορούν να καταναλώνουν άνετα το δικό τους, σπιτικό φαγητό στις πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες κάθε ορόφου.

Το μεγαλύτερο challenge του sustainability είναι πώς θα αξιοποιήσει ήδη υπάρχοντα υλικά. Check και σε αυτό, αφού οι νέοι χώροι εκμεταλλεύονται στο έπακρο το φυσικό φως χάρη στα μεγάλα παράθυρα, που αποδεδειγμένα ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, βοηθώντας να παραμένουμε σε εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας και να κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα.

«Κάθε χώρος και κάθε γραφείο διαθέτει τον κατάλληλο φυσικό και τεχνητό φωτισμό που δεν κουράζει τα μάτια. Η εσωτερική θερμοκρασία των γραφείων και τα επίπεδα υγρασίας ρυθμίζονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου, μέσω βελτιωμένων συστημάτων που κάνουν πιο άνετο τον χώρο», σημειώνει η Ιφιγένεια Λουκούμη, Senior IT Service Desk Engineer.

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα βιώσιμα κτίρια γραφείων δεν σπαταλούν χρήματα σε περιττούς θαλάμους και διαχωριστικά. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την επιτομή του open office space, με καινοτόμα υλικά που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα.

Παράλληλα, σε κάθε πτέρυγα υπάρχουν phone booths που παρέχουν πλήρη ηχομόνωση.

 

Μπήκαμε στα νέα γραφεία του Ομίλου ΟΤΕ και ανοίξαμε μια πόρτα στο μέλλον
 

 

Σε κάθε περίπτωση, βασική αρχή του σχεδιασμού είναι η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας, όχι μόνο με την ανοιχτή διάταξη των θέσεων αλλά και μέσω της πολιτικής desk sharing που επιτρέπει σε κάθε εργαζόμενο να εργαστεί από όποιο σημείο επιθυμεί. Άλλωστε οι συσκευές σταθερών τηλεφώνων καταργούνται, αφού, μέσω ειδικής εφαρμογής, οι τηλεφωνικές γραμμές μεταφέρονται στα laptops των εργαζομένων.

«Ο σχεδιασμός αυτός ευνοεί τη νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας με ποσοστό τηλεργασίας», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Παπαδέλλης, Senior Recruiter.

«Η καθημερινή εργασία γίνεται smart, με WiFi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονο ΙΤ εξοπλισμό. Προτεραιότητά μας είναι να τους παρέχουμε ένα μοντέρνο και ευχάριστο περιβάλλον που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, ευνοεί την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ ομάδων και παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για να εργαστούν», καταλήγει ο Κωνσταντίνος Ζυγάς, IT Business Systems Designer.

 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon