Μητσοτάκης: Εντελώς εκτός κλίματος ο Ερντογάν για τη Χαμάς

Μητσοτάκης: Εντελώς εκτός κλίματος ο Ερντογάν για τη Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχολίασε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «εντελώς εκτός κλίματος» επειδή δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση του Τούρκου προέδρου στο ζήτημα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Αυτή την εβδομάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθέρωσης και μουτζαχεντίν, που αγωνίζεται να προστατεύσει τα εδάφη και τους πολίτες της». 

«Είμαι κατηγορηματικός, η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση. Δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή και πιστεύω ότι αν δει κανείς τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταλήξει σε αντίθετο συμπέρασμα», τόνισε ο πρωθυπουργός, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του Τούρκου ηγέτη. 

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι ακριβώς συνιστά η Χαμάς. Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μόνη οριστική πολιτική λύση είναι των δύο κρατών 

Μιλώντας για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε αρχικά ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση. 

«Όμως, καταλήξαμε πιστεύω σε έναν ικανοποιητικό κοινό τόπο, που από τη μία αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα- εντός φυσικά των πλαισίων και των ορίων που θέτει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Από την άλλη, η απόφασή μας εκφράζει την έντονη ανησυχία μας για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γάζα. Πιστεύω ότι η αναφορά σε ανθρωπιστικές παύσεις στέλνει το μήνυμα ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι η Ευρώπη υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση και στέκεται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει «ευρεία ανησυχία» για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης. Παράλληλα, τόνισε ξανά πως η μόνη πολιτική λύση είναι εκείνη των δύο κρατών. 

«Επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση κάτι που ενδεχομένως να είχε παραπέσει τα τελευταία χρόνια ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και αναφέρομαι στην τελική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία των δύο κρατών», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

«Αν κάτι φάνηκε ξεκάθαρα μετά την τραγική εισβολή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ είναι ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας. Θα χρειαστεί μια πολιτική λύση και η μόνη οριστική πολιτική λύση είναι των δύο κρατών που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά ο καθένας στο δικό του κράτος», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Έρχονται μέτρα στήριξης για θέρμανση με ηλεκτρικό 

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πλαίσιο στήριξης για θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα. 

«Έχουμε εντοπίσει μια μεγάλη αδικία, ότι τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό δεν είχαν στήριξη. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για ένα νέο πλαίσιο στήριξης της θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός. 

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, σχολίασε πως αυτή «δεν ήταν εύκολη». 

«Αφενός η Κομισιόν έχει αναδείξει μια νέα εικόνα που απαιτεί πρόσθετους πόρους, για το μεταναστευτικό, για το ταμείο αλληλεγγύης που έχει ήδη εξαντληθεί, για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο. Προφανώς υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού πέρα από τη δέσμευση για στήριξη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια λύση που θα περιλαμβάνει μόνο την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό και ως χώρα πρώτης υποδοχής το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να έχει βρεθεί μια λύση σε αυτά τα προβλήματα έως τον Δεκέμβριο, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την επόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτή η επίσκεψη δεν έχει καμία σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες.  

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM