Για μία «χωρίς προηγούμενο» εκστρατεία δυσφήμησής σε βάρος του κάνει λόγο ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς, κατηγορώντας τους «ισχυρούς κύκλους» στο Μπανγκλαντές.
Ο 83χρονος Μουχάμαντ Γιουνούς είναι οικονομολόγος και οφείλει την παγκόσμια φήμη του στο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε το 2006 για τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας του. Ωστόσο ο ίδιος κατηγορείται για 200 υποθέσεις διαφθοράς και είναι πιθανόν να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως έξι μηνών. Χθες όμως εμφανίσθηκε σε δικαστήριο της Ντάκα και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, ο νομπελίστας της Ειρήνης κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικής βοήθειας προς το Ισραήλ, χώρα την οποία δεν αναγνωρίζει το Μπανγκλαντές, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μουσουλμάνοι. Μάλιστα, πολλά κρατικά μέσα ενημέρωσης, sites αλλά και social media καταπιάνονται με το άτομό του. «Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα, όμως πιστεύω πως υποστηρίζονται από ισχυρούς κύκλους», δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο, αρνούμενος κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που τον αφορούν. «Αγνόησα αυτές τις εκστρατείες με την ελπίδα ότι θα σταματούσαν από μόνες τους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «αλλά τους τελευταίους μήνες, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και δυσφήμησης επιδεινώθηκαν σε άνευ προηγουμένου επίπεδο».
Να σημειωθεί ότι ο οικονομολόγος είχε βοηθήσει να εξαλειφθεί η ακραία φτώχεια στο Μπανγκλαντές προτείνοντας μικροπιστώσεις σε δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες της υπαίθρου μέσω της τράπεζάς του, της Grameen, η οποία τιμήθηκε μαζί του με το Νόμπελ Ειρήνης. Όμως μόλις ανέβηκε στην εξουσία το 2009, η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα κατηγόρησε τον Γιουνούς, ο οποίος επιχειρούσε τότε να κατέβει στην πολιτική αρένα, πως «ρουφάει το αίμα» των φτωχών.
Ο Μουχάμαντ Γιουνούς είναι πλέον κατηγορούμενος σε σχεδόν 200 ποινικές υποθέσεις και υποθέσεις σχετικές με το δικαίωμα στην εργασία, διαφορετικές και συνδεόμενες με τις κοινωνικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και υπηρεσιών για τους φτωχούς. Οι δικηγόροι του υπογραμμίζουν πως είναι αθώος όλων των κατηγοριών.
Διαψεύδει το Ισραήλ την οικονομική βοήθεια από τον νομπελίστα Ειρήνης
Ο Μουχάμαντ Γιουνούς αντιδρώντας στη συντονισμένη εκστρατεία με κατηγορίες για διαφθορά δήλωσε πως είναι υποχρεωμένος να μιλήσει. «Είδαμε να συσσωρεύονται στις σελίδες των social media και στο ίντερνετ πολυάριθμα ψευδή περιεχόμενα κατασκευασμένα με επεξεργασμένες φωτογραφίες και βίντεο», είπε ο ίδιος, την ώρα που ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος Συνδέσμου Αουάμι, ο Α. Τζ. Μ. Νασίρ Ουντίν, υποστήριξε πως ο Μοχάμεντ Γιουνούς δώρισε 10 εκατ. δολάρια στο Ισραήλ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Bangla Insider, η πηγή της πληροφορίας γι' αυτή τη φερόμενη δωρεά είναι μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Ερωτηθέν από το Γαλλικό Πρακτορείο, το ισραηλινό υπουργείο διέψευσε την ύπαρξη μιας τέτοιας ανακοίνωσης. Επίσης, σύμφωνα με τον Γιουνούς, πρόκειται για «ψευδείς πληροφορίες».
«Επαίσχυντη» εκστρατεία δυσφήμησης κατά του νομπελίστα Ειρήνης
Να σημειωθεί πως η περυσινή χρονιά σηματοδοτήθηκε από σειρά μεγάλων συγκεντρώσεων κατά της κυβέρνησης της Χασίνα, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτησή της και τον σχηματισμό ουδέτερης προσωρινής κυβέρνησης για να διοργανώσει ελεύθερες εκλογές.
Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες υποστηρικτές της πολιτικής αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί και οι επικεφαλής του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος κατηγορούνται για τον θάνατο ενός αστυνομικού σε διαδηλώσεις.
Η κυβέρνηση «κατέστειλε» τους διαφωνούντες, δήλωσε ο Αμπντουλάχ Αλ Μαμούν, καθηγητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Ρατζσάνι, ο οποίος χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την εκστρατεία δυσφήμησης εναντίον του Γιουνούς. «Ο Γιουνούς έχει γίνει ένας σημαντικός στόχος εξαιτίας των καλών σχέσεών του με τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν αυξήσει την πίεση επί της κυβέρνησης για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», τόνισε.
Η 76χρονη Χασίνα ετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP