Γάζα: Πληροφορίες για άμεση εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Γάζα: Πληροφορίες για άμεση εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Πληροφορίες για άμεση εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα υπάρχουν τις τελευταίες ώρες, αν και παραμένει ασαφές ποιας πλευράς είναι η πρωτοβουλία για αυτή την κίνηση. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως υπήρξε εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση. Από την άλλη, οι IDF ανέφεραν πως προηγήθηκε αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα.   

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκατοντάδες άτομα απομακρύνονται πεζή από το νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας. Αξιωματούχων που μίλησαν στο ίδιο Μέσο ανέφεραν ότι 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να να μετακινηθούν. Συνολικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 άνθρωποι- ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι- βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη τους έχουν ενταθεί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις με ανάρτησή του στο X υποστηρίζουν πως: «Σήμερα το πρωί οι IDF ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα να επιτραπεί στους πολίτες της Γάζας που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο και οι οποίοι επιθυμούν να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο προς το ανθρωπιστικό πέρασμα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω ενός ασφαλούς άξονα, να το κάνουν. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε κανένα σημείο οι IDF δεν ζήτησαν εκκένωση για ασθενείς ή ιατρικές ομάδες και μάλιστα αντέτειναν ότι όποτε υπάρχει αίτημα για συντονισμό εκκένωσης, εργάζονται προς την κατεύθυνση του να το επιτρέψουν και να μεταφέρουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία».

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού συμπληρώνει πως οι ιατρικές ομάδες θα παραμείνουν στο νοσοκομείο προς όφελος των ασθενών που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να απομακρυνθούν. «Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι IDF συνέχισαν να παρέχουν τρόφιμα, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια στο νοσοκομείο», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως στρατιωτική βάση.

Τι υποστηρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο για την εκκένωση του νοσοκομείου αλ Σίφα 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το AFP, o δημοσιογράφος του, που βρίσκεται στο σημείο άκουσε το μήνυμα στα αραβικά να μεταδίδεται από μεγάφωνα νωρίς σήμερα το πρωί.

Και η ανταπόκριση συνεχίζεται με την αναφορά πως ο ισραηλινός στρατός επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικώς με τον διευθυντή του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια για να του ζητήσει «την απομάκρυνση των ασθενών, των τραυματιών, των εκτοπισμένων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όλοι αυτοί να πάνε με τα πόδια προς την ακτή» που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο, στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, σε μια ώρα, όπως φέρεται να δήλωσε ο ίδιος στο AFP.

Εδώ και μέρες Ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονται στο νοσοκομείο αλ Σίφα κάνουν έρευνες σε κάθε κτίριο

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είχε ήδη αρνηθεί αυτήν την εβδομάδα προηγούμενη εντολή εκκένωσης που είχε λάβει τηλεφωνικώς, επικαλούμενος κυρίως την περιπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης, λέει το AFP. 

Στο νοσοκομείο αλ Σίφα πέθανε ένα πρόωρο βρέφος 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του βρήκαν μεγάλο αριθμό όπλων και πως εντόπισαν σήραγγα της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που, όπως ανέφερε, δείχνει μια είσοδο σήραγγας σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου.

Το Ισραήλ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από ένα τεράστιο υπόγειο καταφύγιο που στεγάζει το αρχηγείο της Χαμάς. Το προσωπικό του νοσοκομείου αντιτείνεται ότι αυτό είναι ψευδές. Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στο μεταξύ το προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα δήλωσε ότι ένα πρόωρο μωρό πέθανε την Παρασκευή, το πρώτο βρέφος που πέθανε εκεί δύο ημέρες μετά από την είσοδο των ισραηλινών δυνάμεων. Τρία είχαν πεθάνει τις προηγούμενες ημέρες ενώ το νοσοκομείο ήταν περικυκλωμένο. Η Χαμάς ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός αιχμαλώτου από το Ισραήλ, ενός 85χρονου που, όπως είπε, πέθανε από κρίση πανικού κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικρίσεις κατά των New York Times για την «αγιογραφία» Νασράλα: «Ήθελε 'ισότητα' για όλες τις θρησκείες»

Διεθνή / Επικρίσεις κατά των New York Times για την «αγιογραφία» Νασράλα: «Ήθελε "ισότητα" για όλες τις θρησκείες»

Στο άρθρο των New York Times δεν αναφέρεται τίποτα αρνητικό για τον Νασράλα, παρότι ήταν ο επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης με πολύνεκρες επιθέσεις ανά τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Το προφίλ των επτά βιαστών της Ζιζέλ που θα εξεταστούν αυτή την εβδομάδα

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Το προφίλ των επτά βιαστών της Ζιζέλ που θα εξεταστούν αυτή την εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν θα εξεταστούν επτά από τους 50 κατηγορούμενους για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό - Ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ είναι ο γείτονας του ζεύγους Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπάλληλοι της Tesla κλείνουν την πόρτα στα μούτρα διευθυντών που ψάχνουν για ψεύτικες αναρρωτικές

Διεθνή / Υπάλληλοι της Tesla κλείνουν την πόρτα κατά πρόσωπο σε διευθυντές που ερευνούν για ψεύτικες αναρρωτικές

Μερικοί εργαζόμενοι της Tesla, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ από τη Γερμανία, απείλησαν να καλέσουν την αστυνομία μόλις είδαν κάποιον προϊστάμενο να χτυπάει την πόρτα τους
LIFO NEWSROOM
Πώς το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Νασράλα: «Γνωρίζαμε επί χρόνια πού βρισκόταν»

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Νασράλα: «Γνωρίζαμε επί χρόνια πού βρισκόταν»

«Μπορούσαμε να τον σκοτώσουμε όποτε θέλαμε», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος - «Είχαμε real time πληροφόρηση για το πού βρισκόταν» - Η επιχείρηση ήταν απόλυτης ακριβείας και η μία έκρηξη προετοίμαζε την επόμενη
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: «Λευκή πορεία» αλληλεγγύης στη Μαζάν για την Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Λευκή πορεία» αλληλεγγύης στη Μαζάν για την Ζιζέλ

Το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Μαζάν «Λευκή πορεία» αλληλεγγύης για τη στήριξη της Ζιζέλ Πελικό - Διαδηλωτές τραγούδησαν τον ύμνο του φεμινισμού «Le violeur, c'est toi» (Ο βιαστής είσαι εσύ) έξω από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αφγανιστάν: Νύφη - παιδί κέρδισε το δικαίωμα να χωρίσει αλλά οι Ταλιμπάν λένε ότι «δεν μετράει»

Διεθνή / Αφγανιστάν: Νύφη - παιδί κέρδισε το δικαίωμα να χωρίσει αλλά οι Ταλιμπάν λένε ότι «δεν μετράει»

Ο πατέρας της κανόνισε τον γάμο της με τον μέλλοντα σύζυγό της όταν το κορίτσι ήταν επτά ετών - Κατόρθωσε να χωρίσει, αλλά όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία ακύρωσαν την απόφαση
LIFO NEWSROOM