Ψηλά τα χέρια! Και φέρε το κινητό σου!

Ψηλά τα χέρια! Και φέρε το κινητό σου! Facebook Twitter
0

Η διάδοση των smartphones εμφάνισε ένα νέο είδος φορητής συσκευής: ένα εργαλείο που επιτρέπει σε εκπρόσωπους του νόμου να εξάγουν πληροφορίες (ακόμα και διαγραμμένες!) από κινητά υπόπτων.

Η κυβέρνηση, το Πεντάγωνο, αστυνομικά τμήματα σε όλες τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν πλέον συσκευές που κοστίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ για βασικές εκδόσεις και περίπου δέκα χιλιάδες για συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν και διαγραμμένα αρχεία σε smartphones. Όχι, οι πολίτες δεν μπορούν να τις αγοράσουν. Η αστυνομία του Σακραμέντο χρησιμοποίησε αυτές τις συσκευές για να ανιχνεύσει φωτογραφίες και γραπτά μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα μελών συμμοριών και με αυτές τις πληροφορίες κατάφερε να μαζέψει αρκετά στοιχεία προκειμένου να παραπεμφθεί σε δίκη ο 16χρονος δολοφόνος ενός αστυνομικού. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης έχει περίπου εκατό τέτοιες συσκευές τις οποίες χρησιμοποιεί για να σκανάρει κινητά υπόπτων σε περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος.

Πολλά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το αν αυτή η πρακτική καταπατά δικαιώματα σχετικά με αδικαιολόγητες συλλήψεις. Το ψάξιμο της τσέπης είναι μια πρακτική που έχει πια επικρατήσει. Όμως το γεγονός ότι τώρα όλα τα προσωπικά στοιχεία μπορούν να εξαχθούν με μια συσκευή δίνει μια νέα διάσταση στην υπόθεση. Το ερώτημα είναι αν οι πληροφορίες που υπάρχουν στο κινητό κάποιου υπόπτου είναι ίδιας σημασίας με τα περιεχόμενα της τσέπης του ή αν είναι σαν εισβολή στο σπίτι του, για την οποία απαιτείται ειδικό ένταλμα. Τα δικαστήρια διχάζονται για το αν πρέπει να απαιτείται ένταλμα για την εξέταση ενός κινητού τηλεφώνου. Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια όρισε σε μία υπόθεση ναρκωτικών ήταν νόμιμο το σκανάρισμα του τηλεφώνου του υπόπτου χωρίς ένταλμα επειδή αυτό βρισκόταν στην άμεση κατοχή του. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι το γεγονός ότι το κινητό περιείχε προσωπικές πληροφορίες δεν ήταν σχετικό με την υπόθεση.

Πηγή: Βloomberg Business Week

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM