Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως όλη η χώρα θα είναι μία περιφέρεια κάνοντας λόγο για ιστορική τομή.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επικείμενες ευρωεκλογές για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών, θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. «Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαίρεση των περιφερειών «θεωρώ όμως η μια επικράτεια όπως παγίως ισχύει από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδεικνύμενη λύση».
Μητσοτάκης: Κατοχυρώνουμε την επιστολική ψήφο
Μετά τη διευκόλυνση της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, το 2019 σήμερα θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως μετά εξήγησε ότι «κατοχυρώνουμε για όποιον το επιθυμεί την επιστολική ψήφο».
«Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη και είναι ώρα να ισχύσει στον τόπο μας. Είναι μια ιστορική τομή καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία θεσμική μεταρρύθμιση». Στη συνέχεια, εξήγησε ότι διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών».
Αμέσως μετά ανέφερε πως «έτσι οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά. Δεύτερον εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για τον τόπο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία».
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Λεπτομέρειες αναμένονται το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.