Δεν μπορεί να είναι μέλος της Εξεταστικής για τα Τέμπη «όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου ή κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση» σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στον Κωνσταντίνο Τασούλα, μετά το αίτημα για εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της. Του νόμου μη διακρίνοντος, είναι άνευ νομικής επιρροής το αν τα καθήκοντα συνηγόρου ασκήθηκαν επ' αμοιβή ή όχι» αναφέρει η επιστολή σχετικά με την Εξεταστική για τα Τέμπη, φωτογραφίζοντας - μεταξύ άλλων - και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου που συνεδρίασαν χθες, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «δύο μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο ομότιμος καθηγητής, Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, δήλωσαν ότι συντρέχει στο πρόσωπό τους λόγος εξαίρεσης εγκείμενος στο γεγονός ότι, o μεν κ. Μυλωνόπουλος είναι συνήγορος υπεράσπισης προσώπου κατά του οποίου διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τη σύμβαση 717 από την εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέα, o δε κ. Χρυσανθάκης, γιατί έχει συντάξει γνωμοδότηση για το αυτό θέμα, η οποία του ανατέθηκε από τον ύποπτο».
Η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Για «λυσσώδη προσπάθεια» να εξαιρεθεί από την εξεταστική επιτροπή «διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών» μίλησε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της γνώμης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
«Δεν αλλάζω στάση και δεν λοξοδρομώ, και έτσι μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μου και τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, που βλέπουν αυτή σας τη λυσσώδη προσπάθεια να με εξαιρέσετε από την εξεταστική επιτροπή [..] και καταλαβαίνουν ότι πάλι κάτι θέλετε να κρύψετε, πάλι όλα θέλετε να τα διαχειριστείτε και να τα φέρετε στα μέτρα σας είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Μιλώντας αργότερα στους συντάκτες, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι θα κινήσει ένδικα μέσα κατά των μελών του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, για την παραπάνω γνωμοδότηση, καθώς, όπως ανέφερε, προκύπτουν σοβαρές αξιόποινες πράξεις.
Με αφορμή μάλιστα τον πρόσφατο θάνατο του Χένρι Κίσιντζερ, ο οποίος «έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα πολλών ανθρώπων και πολλών λαών, αλλά βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης» όπως είπε, σημείωσε πως «μέχρι η Ιστορία να καταγράψει και να στείλει εκεί που πρέπει, εκείνους που ζημιώνουν τις κοινωνίες και τους λαούς, πολλές φορές η επικοινωνία τους αποθεώνει» και προσέθεσε μάλιστα πως τον είχε μηνύσει από το 2003.
Εξεταστική για τα Τέμπη: Η διαμάχη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Σχετικό ερώτημα όσον αφορά τις εξαιρέσεις από την Εξεταστική για τα Τέμπη είχε διατυπώσει και ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής - και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας - Δημήτρης Μαρκόπουλος, μετά από παρέμβαση του Θάνου Πλεύρη για τη συμμετοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Συγκεκριμένα, τα δύο μέλη είχαν επισημάνει ότι τίθεται θέμα αποκλεισμού από το να εκτελεί ανακριτικά καθήκοντα ως μέλος της επιτροπής, όποιος είναι συνήγορος κατηγορουμένου ή του υποστηρίζοντος την κατηγορία στην ίδια υπόθεση.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε κάνει λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης και αποκλεισμού της από την επιτροπή λέγοντας ότι συγκρούσεις συμφερόντων υπάρχουν σε εκείνους τους βουλευτές της ΝΔ, που υπερασπίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τον τέως υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εγώ είμαι αφιλοκερδώς συνήγορος τριών οικογενειών θυμάτων, και δεν έχω κανένα συμφέρον, παρά να φωτιστεί η αλήθεια» είχε προσθέσει.
Ο Θάνος Πλεύρης, είχε αναφέρει ότι εάν ο ίδιος κληθεί ως μάρτυρας στην ίδια υπόθεση (ως πρώην υπουργός Υγείας) δεν θα μπορεί να είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ