Το Ισραήλ επεκτείνει την χερσαία επίθεση «σε όλη τη Γάζα»- Εκατοντάδες νεκροί

Το Ισραήλ επεκτείνει την χερσαία επίθεση «σε όλη τη Γάζα»- Εκατοντάδες νεκροί Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στα βόρεια και νότια της Γάζας για τρίτη ημέρα από τη λήξη της εκεχειρίας με τη Χαμάς, σκοτώνοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους που επικαλείται ο Guardian. 

Το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι επέκτεινε την χερσαία επιχείρησή του σε όλη τη Γάζα. «Ο IDF συνεχίζει να επεκτείνει την χερσαία επιχείρησή τους κατά των κέντρων της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ. «Οι δυνάμεις έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους τρομοκράτες και τους σκοτώνουν».

Ο καταυλισμός προσφύγων Jabaliya στα βόρεια ήταν μεταξύ των στόχων. Σφοδροί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, που αποτελεί όλο και περισσότερο το επίκεντρο των ισραηλινών επιθέσεων, ενώ ο στρατός του απαίτησε περαιτέρω εκκένωση των αμάχων από περιοχές της πόλης, λέγοντάς τους να κατευθυνθούν νότια προς τη Ράφα ή προς τα δυτικά.

Οι κάτοικοι της Γάζας είχαν δηλώσει νωρίτερα την Κυριακή ότι φοβόντουσαν ότι επίκειται ισραηλινή χερσαία επίθεση στις νότιες περιοχές. Τα τανκς είχαν αποκόψει το δρόμο μεταξύ του Χαν Γιουνίς και της Ντέιρ αλ-Μπάλα στην κεντρική Γάζα, χωρίζοντας ουσιαστικά τη Λωρίδα της Γάζας στα τρία.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε αργότερα ότι 15.523 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, εκ των οποίων 316 νεκροί και 664 τραυματίες "τις τελευταίες ώρες". Το εβδομήντα τοις εκατό των νεκρών ήταν γυναίκες και παιδιά, ανέφερε.  Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει αναφέρει επισήμως 1.200 νεκρούς. 

Ο ρόλος Υεμένης και Ιράκ στη Λωρίδα της Γάζας

Χωρίς να αμφισβητούν «το δικαίωμα» του συμμάχου τους να «υπερασπιστεί τον εαυτό του» έναντι της Χαμάς, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ εναντίον της περαιτέρω αύξησης των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων.

«Έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι», τόνιζε το σαββατοκύριακο η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υπογραμμίζοντας την «καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και καλώντας το Ισραήλ να «κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αθώους αμάχους».

Ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς έχει συνέπειες για τις ΗΠΑ, που καταγράφουν θεαματική αύξηση των επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών τους στη Μέση Ανατολή, εξαιρουμένης της περιόδου που εφαρμόστηκε ανακωχή, από την 24η Νοεμβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε χθες Κυριακή τρία drones και προσέφερε συνδρομή σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έγιναν στόχος επιθέσεων από την Υεμένη, γνωστοποίησε η Ουάσιγκτον, καταγγέλλοντας την «άμεση απειλή» για «την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Νωρίτερα, οι Χούτι ανέφεραν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι διεξήγαγαν «επιχείρηση» εναντίον δυο «ισραηλινών πλοίων στο στενό του Μπαμπ ελ Μάντεμπ», στρατηγική θαλάσσια οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν, πλήττοντας το πρώτο «με πύραυλο» και το δεύτερο «με drone», σε αντίποινα για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες Κυριακή εξάλλου οι ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα «σε άμυνα» για την αποτροπή «άμεσης απειλής» στο βόρειο Ιράκ. Πέντε μαχητές οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν - η Ισλαμική Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει σθεναρά τη Χαμάςσκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Με πληρφοροφίες από Guardian, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM