Αλλεργικό σοκ μαθήτριας: «Αν είχε ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ νωρίτερα, ίσως να ήταν διαφορετικά»

Αλλεργικό σοκ 17χρονης: «Αν είχε ενημερωθεί το ΕΚΑΒ νωρίτερα, ίσως να ήταν διαφορετικά», είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η 17χρονη μαθήτρια, η οποία υπέστη αλλεργικό σοκ στο Ηράκλειο και νοσηλεύεται, ενώ σήμερα ο διευθυντής της ΜΕΘ είπε πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος. 

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου, Ανέστης Κιούλπαλης, εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως αν το ΕΚΑΒ είχε ειδοποιηθεί και σπεύσει νωρίτερα, σήμερα μπορεί η κοπέλα που υπέστη το αλλεργικό σοκ να μην ήταν διασωληνωμένη. Υπενθυμίζεται πως η 17χρονη έχει υποστεί βλάβες στον εγκέφαλο

Όπως ανέφερε ο Ανέστης Κιούλπαλης, «το παιδί ήξερε ότι ήταν αλλεργικό και παρακολουθείτο από ειδικούς παιδιάτρους αλλεργιολόγους στην Αθήνα που του είχαν χορηγήσει τα ενεσάκια αδρεναλίνης προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε έκτακτη ανάγκη». «Η αδρεναλίνη από μόνη της, χωρίς άλλες παρεμβάσεις από ιατρικής πλευράς, δεν είναι απολύτως ασφαλής. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι άνθρωποι που έχουν σοβαρές αλλεργίες. Αν νιώσουν τα πρώιμα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης θα πρέπει, εκτός από την έγχυση αδρεναλίνης που πρέπει να κάνουν, να ειδοποιήσουν αμέσως και το ΕΚΑΒ, ώστε να μη χαθεί χρόνος αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά. Σε αυτή την περίπτωση αν είχε ενημερωθεί το ΕΚΑΒ τη στιγμή που το παιδί πήγαινε να πάρει το ενεσάκι του, ίσως η έκβαση να ήταν διαφορετική, παρότι αυτό δεν το ξέρει κανείς».

Αλλεργικό σοκ δεν σημαίνει θάνατος

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου διευκρίνισε, πως αυτό «δεν σημαίνει, ότι όποιος έχει αλλεργία καταλήγει στον θάνατο, αλλά επειδή υπάρχουν και αυτές οι μορφές έντονης αλλεργικής αντίδρασης, κατά τις οποίες σταματά η κυκλοφορία και κάνει ο άνθρωπος ανακοπή, καλό είναι να ενημερώνεται γρήγορα το ΕΚΑΒ, ώστε και η αντιμετώπιση να γίνεται άμεσα. Όσο πιο γρήγορη είναι η αντιμετώπιση, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η 17χρονη, που είχε γνωστή αλλεργία στα γαλακτοκομικά, πήγε στο δωμάτιό της για να κάνει την ένεση αδρεναλίνης και όταν καθυστερούσε, η καθηγήτρια συνοδός την αναζήτησε και την βρήκε αναίσθητη. Η 17χρονη υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες και του γιατρού και των διασωστών του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο ξενοδοχείο, δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει. Της τοποθετήθηκε ειδική μάσκα και διακομίστηκε στο Βενιζέλειο, όπου οι γιατροί την επανέφεραν.

Όπως είπε, ο διευθυντής της ΜΕΘ, ακόμη δεν έχει διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή της καθώς, λόγω του οιδήματος, παρουσιάζει αυξημένες ενδοκράνιες πιέσεις, παρότι σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ζωτικές λειτουργίες της, αυτές έχουν αποκατασταθεί. 

Τι αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα, μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολίασε σχετικά με την υπόθεση: «Δεν γνωρίζουμε το ιστορικό, δεν ξέρουμε το παιδί αν είχε διαγνωστεί, τι αλλεργίες είχε και αν πρόλαβε να κάνει την ένεση αδρεναλίνης και αν ναι, πόσα μιλιγκράμ ήταν η αδρεναλίνη». Και εκείνη, όπως και ο διευθυντής της ΜΕΘ, εκτίμησε ότι πιθανόν η αντίδραση της νεαρής έγινε με καθυστέρηση, γεγονός που συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασής της.

Σύμφωνα με την αλλεργιολόγο, το συγκεκριμένο συμβάν οφείλεται σε συστηματική αναφυλαξία, δηλαδή «μια άμεση αντίδραση αλλεργική αντίδραση, η οποία τις περισσότερες φορές έχει και την πιθανότητα να είναι και θανατηφόρα».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM