Κορωνοϊός- Μαγιορκίνης: Έως τα τέλη Ιανουαρίου η κορύφωση της έξαρσης- Οι συστάσεις για μάσκες

Κορωνοϊός- Μαγιορκίνης: Έως τα τέλη Ιανουαρίου η κορύφωση της έξαρσης- Οι συστάσεις για μάσκες Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση της έξαρσης του κορωνοϊού, που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, τόσο με τον κορωνοϊό όσο και με άλλους ιούς του αναπνευστικού, προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς και χθες δόθηκαν «ισχυρές συστάσεις» για χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους και εμβολιασμό

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για την περίοδο 18-24 Δεκεμβρίου, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού παρουσίασαν αύξηση κατά 37%, σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων. 

Συνολικά, 1.496 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες των νοσοκομείων. Αύξηση καταγράφηκε στα κρούσματα και τους θανάτους- 62 σε μία εβδομάδα- ενώ μικρή μείωση παρουσίασαν οι διασωληνώσεις. 

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η έξαρση 

Η υπο-παραλλαγή JN.1 του κορωνοϊού παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων, εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο ΑΠΕ. 

Πρόκειται για υπο- παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 102 κρούσματα της JN.1. 

Ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων παίζουν επίσης οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών και η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, οιυ συνέβαλαν στη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι έχει υποτιμηθεί ο εμβολιασμός, κάτι που αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσηλειών. Οι πολίτες, τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης, πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού. «Δεν μετράμε πλέον δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο covid είναι εποχικό εμβόλιο όπως της γρίπης», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Στις δηλώσεις του, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ παρατηρεί ότι πιθανόν ο κόσμος θεωρεί ότι επειδή πέρασε τη λοίμωξη στο παρελθόν με ήπια συμπτώματα, θα συμβεί το ίδιο και τώρα αν μολυνθεί. «Δεν είναι όμως έτσι, διότι το προηγούμενο διάστημα είχε την προστασία του εμβολίου», προειδοποιεί. 

Κορωνοϊός: Οι ισχυρές συστάσεις για τα μέτρα προστασίας 

Χθες, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ εξέδωσαν ανακοίνωση με ισχυρές συστάσεις. 

Ο λόγος για αυτό ήταν πως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε «αυξημένη κυκλοφορία» του κορωνοϊού και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV). 

Έτσι, έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας έγιναν οι εξής ισχυρές συστάσεις για τον εμβολιασμό και τη χρήση μάσκας: 

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID19, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του COVID19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM