Δανία: Νέος βασιλιάς ο Φρέντερικ μετά την παραίτηση της μητέρας του, Μαργαρίτας Β'

Δανία: Νέος βασιλιάς ο πρίγκιπας Φρέντερικ μετά την παραίτηση της μητέρας του, Μαργαρίτας Β' Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' υπέγραψε τη δήλωση παραίτησής της, τερματίζοντας τη βασιλεία της που είχε διάρκεια 52 ετών. Έγινε, έτσι, η μακροβιότερη μονάρχης που υπήρξε ποτέ στη Δανία. 

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης για να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα Μαργαρίτα, η οποία έγινε η πρώτη μονάρχης που υποβάλλει παραίτηση εδώ και σχεδόν 900 χρόνια. 

Με την υπογραφή της δήλωσης παραίτησης σημαίνει ότι ο 55χρονος γιος της, Φρέντερικ, γίνεται αυτομάτως βασιλιάς. Θα ανακηρυχθεί από τη Δανή πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντέρικσεν, στο μπαλκόνι του παλατιού Κρίστιενσμποργκ. 

Τα τελευταία λόγια της Βασίλισσας προτού αποχωρήσει από το Κρατικό Συμβούλιο -όπου παραιτήθηκε επισήμως- ήταν: «God Save the King» («Ο θεός σώζει τον βασιλιά»). Η Δανία δεν αποκτά μόνο νέο βασιλιά, καθώς και η σύζυγος του πρίγκιπα Φρέντερικ, η πριγκίπισσα Μαίρη, θα γίνει κηρυχτεί βασίλισσα.

Η παραίτηση έρχεται δύο εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωσή της στην ομιλία της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που άφησε άφωνο μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ακόμα και η Φρέντερικσεν, σοσιαλδημοκράτισσα και η οποία προηγουμένως δεν θεωρούνταν βασιλική, δήλωσε ότι ο χειρισμός της βασίλισσας την αιφνιδίασε. 

Η Δανία δεν έχει κάνει ούτε μία τελετή στέψης από την εισαγωγή του συντάγματος το 1849. Αντ' αυτού, η διαδοχή πραγματοποιήθηκε επίσημα στο παλάτι Christiansborg, όταν η βασίλισσα υπέγραψε δήλωση παραίτησης.

Η Μαργαρίτα έχει πλέον αναχωρήσει για το Αμάλιενμποργκ, ενώ ο νέος βασιλιάς και η νέα βασίλισσα θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για ειδικά προσκεκλημένους στο Κρίστιανσμποργκ .

Στις 3 το μεσημέρι, ο Φρέντερικ βγήκε στο μπαλκόνι του Κρίστιανσμποργκ και η πρωθυπουργός τον ανακήρυξε νέο βασιλιά στο συγκεντρωμένο πλήθος που επευφημούσε τη νέα βασιλική οικογένεια. Θα ακολουθήσει τιμητικός χαιρετισμός και 27 πυροβολισμοί τρεις φορές από το Χόλμεν, ένα σύμπλεγμα νησιών της πρωτεύουσας. 

Ο βασιλιάς Φρέντερικ και η βασίλισσα Μαίρη αναλαμβάνουν τον ρόλο σε μια εποχή που οι ίδιοι και η μοναρχία της Δανίας έχουν υψηλά ποσοστά αποδοχής, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η Μαίρη, που έχει καταγωγή από την Αυστραλία, γνώρισε τον Φρέντερικ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Έχουν τέσσερα παιδιά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM