Ένας «επαναστάτης» νέος που εξελίχθηκε σε οικογενειάρχη ο οποίος ασχολείται με την κλιματική αλλαγή. Έτσι περιγράφει ο Guardian τον πρίγκιπα Φρέντερικ, ο οποίος θα γίνει βασιλιάς της Δανίας.
Χθες, η μητέρα του- η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄- αιφνιδίασε ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει τον θρόνο και ο 55χρονος πρίγκιπας Φρέντερικ θα τη διαδεχθεί.
Αυτό θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου, 52 χρόνια από τη στιγμή που έγινε βασίλισσα. Δεν θα γίνει επίσημη τελετή στέψης του πρίγκιπα Φρέντερικ, παρά μόνο μια ανακοίνωση. Η 83χρονη είναι η μοναδική βασίλισσα στον κόσμο αυτή τη στιγμή και η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης- μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ- καθώς διαδέχθηκε τον πατέρα της το 1972.
Πρίγκιπας Φρέντερικ: Ο «επαναστάτης» νέος και τα πάρτι
Ο μελλοντικός βασιλιάς της Δανίας είναι η ενσάρκωση της χαλαρής, φιλελεύθερης μοναρχίας της χώρας, σημειώνει ο Guardian.
Παθιασμένος με το περιβάλλον, ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ καθιερώθηκε στη σκιά της εξαιρετικά δημοφιλούς μητέρας του ως προασπιστής της Δανίας και των προσπαθειών της να βρει λύσεις για την κλιματική κρίση.
«Όταν έρθει η ώρα, θα οδηγήσω το πλοίο», είχε πει σε ομιλία το 2022, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ενθρόνιση της μητέρας του. «Θα σε ακολουθήσω, όπως εσύ ακολούθησες τον πατέρα σου», συμπλήρωσε.
Ο πρίγκιπας Φρέντερικ είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι στα νιάτα του. «Δεν ήταν ένας επαναστάτης με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά ως παιδί και νέος ένιωθε πολύ άβολα με την προσοχή των ΜΜΕ και την επίγνωση ότι θα γινόταν βασιλιάς», επεσήμανε η Γκίτε Ρέντερ, ειδική σε ό,τι αφορά στη βασιλική οικογένεια της Δανίας. «Απέκτησε αυτοπεποίθηση μόνο περίπου στα 25 του χρόνια», συμπλήρωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Δυσαρεστημένος γιατί οι γονείς του τον παραμελούσαν επειδή εκπλήρωναν τις βασιλικές υποχρεώσεις του, αναζήτησε παρηγοριά στα γρήγορα αυτοκίνητα και θεωρούνταν ένας κακομαθημένος πρίγκιπας των πάρτι στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.
Το παρατσούκλι «Pingo»
Όμως, αυτή η εικόνα άρχισε να αλλάζει μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Άαρχους το 1995, με μάστερ στις πολιτικές επιστήμες. Έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του. Ως φοιτητής πέρασε για ένα διάστημα και από το Χάρβαρντ, με το ψευδώνυμο Φρέντερικ Χένρικσεν.
Στην αλλαγή του συνέβαλε η εκπαίδευσή του στις ένοπλες δυνάμεις. Υπηρέτησε στους βατραχανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού- όπου είχε το ψευδώνυμο «Pingo» (από το πιγκουίνος- και ήταν ένας από τους μόλις τέσσερις εκ των 300 νεοσύλλεκτων που πέρασαν όλες τις δοκιμασίες το 1995.
Το 2000 πήρε μέρος σε μια τετράμηνη αποστολή με σκι- 3.500 χιλιομέτρων- στη Γροιλανδία. Η τολμηρή πλευρά του τον έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο, έπειτα από ατυχήματα με έλκηθρο και δίκυκλο, ενώ η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί, χάρη και στο Royal Run, ετήσιους αγώνες που ξεκίνησαν το 2018.
Πρίγκιπας Φρέντερικ: «Δεν θέλω να κλειστώ σε ένα φρούριο»
«Δεν θέλω να κλειστώ σε ένα φρούριο. Θέλω να είμαι ο εαυτός μου, ένας άνθρωπος», είχε πει κάποτε ο πρίγκιπας Φρέντερικ, τονίζοντας πως θα εμμείνει σε αυτή τη στάση ζωής ακόμη και αφού γίνει βασιλιάς.
«Είναι αθλητικός τύπος, πηγαίνει σε συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες, κάτι που τον κάνει ακόμη πιο προσιτό και από τη μητέρα του», σημείωσε η Ρέντερ.
Γνώρισε τη σύζυγό του, τη Μέρι Ντόναλντσον- μια δικηγόρο από την Αυστραλία- σε μπαρ στο Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2000. Εκείνη έχει δηλώσει πως όταν τον συνάντησε, δεν γνώριζε ότι ήταν ο πρίγκιπας της Δανίας.
«Έπειτα από μισή ώρα κάποιος με πλησίασε και είπε “ξέρεις ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;”», έχει πει σε συνέντευξή της. Οι δυο τους έχουν προσπαθήσει να δώσουν στα τέσσερα παιδιά τους μια όσο το δυνατόν πιο «φυσιολογική» ανατροφή, μεταξύ άλλων στέλνοντάς τα κατά κύριο λόγο σε δημόσια σχολεία.
Με πληροφορίες από Guardian, BBC