Ο Μπαρόζο απειλεί με χρεοκοπία, ο Σούλτς προτείνει ανάπτυξη

Ο Μπαρόζο απειλεί με χρεοκοπία, ο Σούλτς προτείνει ανάπτυξη Facebook Twitter
0

Αύριο είναι η «Ημέρα της Ευρώπης». Συμπληρώνονται 62 χρόνια από την ημέρα που ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως ελάχιστη διάθεση για πανηγύρια υπάρχουν με τη σκιά της λιτότητας και της κρίσης πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο και τα μέλη της Ε.Ε. πιο διχασμένα από ποτέ.  

Η νίκη του Ολάντ στη Γαλλία έχει ήδη κάνει πιο έντονες τις διαφωνίες εντός της ευρωζώνης για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, ακόμη και μέσα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο έδειξε το αυστηρό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας ότι οι χώρες που είναι σε προγράμματα έχουν δύο επιλογές. Τήρηση του προγράμματος ή άτακτη χρεοκοπία. «Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή -εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή- παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε ο Μπαρόζο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν το σύμφωνο σταθερότητας συνοδευόταν με μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης, το ελληνικό κοινοβούλιο θα στήριζε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός και ζήτησε να ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο με «μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης».

«Έχουμε επιτακτική ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας», είναι ένα «ζήτημα δικαιοσύνης προς τις μελλοντικές γενιές», αλλά «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να δούμε από την πλευρά των εσόδων και όχι μόνο να κόβουμε τις δημοσιονομικές δαπάνες», είπε ο κ. Σουλτς, σημειώνοντας πως ο έλεγχος των ελλειμμάτων, ελαφραίνοντας την εξυπηρέτηση του χρέους, θα μπορούσε να δώσει περιθώρια ελιγμού στις διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να προωθήσουν μεγάλες επενδύσεις.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ζήτησε επίσης να θεσπιστεί το ταχύτερο δυνατόν ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη για να υπάρξει μια επιπλέον πηγή εσόδων για τα κράτη, αναγνωρίζοντας πως το σχέδιο αυτό συναντά «μαζική αντίσταση».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς από τη Νέα Δημοκρατία - Δεν παραδίδει την έδρα του

Πολιτική / Διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς από τη Νέα Δημοκρατία - Δεν παραδίδει την έδρα του

Μόλις μέσα σε δύο λεπτά, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ επικύρωσε τη διαγραφή Σαλμά που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός - «Απαράδεκτο» να με χρησιμοποιεί για να στείλει μήνυμα, είπε ο ίδιος και ξεκαθάρισε πως δεν παραδίδει την έδρα του
LIFO NEWSROOM
Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM