Μητσοτάκης: Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θα μπορούσε να αποκληθεί και ο διπλωμάτης της αγάπης

Μητσοτάκης: Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θα μπορούσε να αποκληθεί και ο διπλωμάτης της αγάπης Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου υπογράμμισε ότι «η τόλμη και η ελπίδα ήταν οι δύο πυξίδες που πάντα τον οδηγούσαν σε αυτήν την θαυμαστή διαδρομή του».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «"Τολμούμε να ελπίζουμε", στις τρεις αυτές λέξεις του συνοψίζεται, νομίζω, η ζωή και η δράση του ιεράρχη που αποχαιρετούμε σήμερα. Γιατί ακριβώς η τόλμη και η ελπίδα ήταν οι δύο πυξίδες που πάντα οδηγούσαν τον Αναστάσιο σε αυτήν την θαυμαστή διαδρομή του. Μια διαδρομή σταθερά δίπλα στον άνθρωπο και στα δικαιώματά του. Πότε ως ταπεινός ιεραπόστολος στην Αφρική των πεινασμένων παιδιών. Πότε ως αθόρυβος συμπαραστάτης των φοιτητών στην Ελλάδα της δικτατορίας. Και βέβαια ως μέγας αναστυλωτής και επίμονος πρωτεργάτης της Ορθοδοξίας στην Αλβανία. Σε αυτό το μεγαλείο μιας ξεχωριστής προσωπικότητας υποκλινόμαστε γιατί ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, ήταν ταυτόχρονα ένας διανοούμενος της πίστης, αλλά και ένας απλός υπηρέτης του πλησίον του». 

«Με άλλα λόγια, ένα φωτεινό παράδειγμα σοφίας, αλλά και δράσης. Η εκδημία του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο στον τόπο του και στην ομογένεια μας, όχι μόνο σε όλα τα μέρη όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού, για τον οποίο υπήρξε επί δεκαετίες ένας αληθινός φάρος, φάρος αγάπης και προσφοράς. Ευγένειες και απλότητας, πειθούς και αποτελεσματικότητας. Φάρος της Ορθοδοξίας. Και της ορθόδοξης χριστιανικής βιοτής, πίστης», πρόσθεσε.

«Οι περισσότεροι εδώ γνωρίζουν, βέβαια, καλά τι πέτυχε ο Αναστάσιος από την πρώτη ώρα που έφτασε στην Αλβανία, το μακρινό 1991, σε μία ερημωμένη χώρα, ύστερα από το πέρασμα ενός αυταρχικού καθεστώτος. Κι όμως, αντλώντας δύναμη από τη βαθιά πίστη του, θεμελίωσε την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ίδρυσε 400 και πλέον ενορίες, έχτισε και ανοικοδόμησε εκατοντάδες ναούς, χειροτονώντας 145 νέους κληρικούς, ενώ παράλληλα ίδρυσε δεκάδες εκπαιδευτικά, υγειονομικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, ένα μικρό, ίσως ένα μεγάλο θαύμα μέσα στα ερείπια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο αρχιεπίσκοπος υπήρξε πάντα μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς μας και ένας κρίκος επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη μας», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσε δίκαια να αποκληθεί και ο διπλωμάτης της αγάπης σε μια αποστολή την οποία ο ίδιος υπηρέτησε με μέτρο και επίγνωση και ταυτόχρονα με έναν ανυποχώρητο δυναμισμό».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM