Η Ελλάδα και άλλες 24 χώρες διεκδικούν τη διοργάνωση των Gay Games 2030

Η Ελλάδα και άλλες 24 χώρες διεκδικούν τη διοργάνωση των Gay Games 2030 Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ομοσπονδία Gay Games (FGG) ανακοίνωσε πως υποψήφιες για τη φιλοξενία των 13ων Gay Games το 2030 είναι συνολικά 25 χώρες από όλο τον πλανήτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FGG, εκτιμάται ότι στους αγώνες θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 10.000 αθλητές ενώ η διοργανώτρια πόλη της χώρας που θα διεξαχθούν, θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2025. Η οργάνωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσοχή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι πόλεις. Η FGG έκανε λόγο για «μια δίκαιη, υποστηρικτική και διαφανή διαδικασία υποβολής προσφορών που επιτρέπει στις κοινότητες να κινητοποιηθούν και να ενωθούν για να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+ ως αθλητές, καλλιτέχνες και σύμμαχοι».

Πρόκειται για μία μεγάλη γιορτή, που συνδυάζει αθλητισμό και πολιτισμό, αποτελώντας μια ευκαιρία να συγκεντρώσει πάνω από 10.000 συμμετέχοντες και συμμάχους της κοινότητας σε όλο τον κόσμο. Οι αγώνες διαρκούν πάνω από μία εβδομάδα και τα στοιχεία που παρέχονται από την FGG δείχνουν ότι σε προηγούμενες διοργανώσεις, όπως στο Παρίσι το 2018 για παράδειγμα, απέφεραν 107 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή.

Οι 25 πόλεις που έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη φιλοξενία των Gay Games για το 2030 είναι οι εξής: Φρανκφούρτη (Γερμανία), Αθήνα (Ελλάδα), Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), Κέιπ Τάουν, Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), Ταϊπέι (Ταϊβάν), Λίβερπουλ, Λονδίνο (Μεγάλη Βρετανία), Ατλάντα, Μπέρμιγχαμ, Βοστώνη, Ντένβερ, Χονολουλού, Μαϊάμι, Μινεάπολη, Όουκ Κρικ, Σαν Αντόνιο, Σαν Ντιέγκο και Σιάτλ (ΗΠΑ).

Gay Games 2030: «Ένα πραγματικά παγκόσμιο αθλητικό και πολιτιστικό κίνημα»

Ο υπεύθυνος επιλογής τοποθεσίας της ομοσπονδίας Austin Manning, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της FGG για το επίπεδο του ενδιαφέροντος από ένα τόσο ευρύ φάσμα τοποθεσιών. «Αυτό το ενδιαφέρον-ρεκόρ για τη φιλοξενία των Gay Games 2030 καταδεικνύει ένα πραγματικά παγκόσμιο αθλητικό και πολιτιστικό κίνημα με περιοχές από όλο τον κόσμο να κάνουν το πρώτο βήμα για να διεκδικήσουν και να φιλοξενήσουν την τετραετή διοργάνωση των Gay Games», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καθώς οι περιοχές και οι χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αναλαμβάνουν νομοθετική και κοινωνική δράση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημιουργία οδών για ισότητα για όλους, η μακρά λίστα για το 2030 περιλαμβάνει 25 πόλεις που έχουν δεσμευτεί να ενδυναμώσουν, να αναδείξουν και να γιορτάσουν την κοινότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», κατέληξε.

Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπει πως πρώτα τον Μάρτιο του 2024 κάθε μία από τις πόλεις θα λάβει μια Αίτηση Υποβολής Πρότασης (RFP), η οποία είναι ένα λεπτομερές σύνολο εγγράφων που θα πρέπει να υποβάλουν οι υποψήφιοι. Σε αυτή καλούνται να περιγράψουν λεπτομερώς τα αθλήματα που σκοπεύουν να φιλοξενήσουν, τις εγκαταστάσεις που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν, τον τρόπο χρηματοδότησης, την οργανωτική δομή και πολλά άλλα. Στην επόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση τον Οκτώβριο του 2024 στην Ουάσινγκτον,  η FGG θα έχει την πρώτη προσωπική επαφή με τους υποψήφιους και εκεί θα καθοριστεί ένα πρώτο σημείο εκκίνησης.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, οι υποψήφιοι θα αναπτύξουν τα σχέδιά τους σε συνεννόηση με την FGG και τους αντιπροσώπους των μελών της, που θα οδηγήσουν στην επιλογή από την FGG του πιθανού οικοδεσπότη των Gay Games XIII του 2030 στη Βαλένθια της Ισπανίας τον Νοέμβριο του 2025. Η ισπανική πόλη θα φιλοξενήσει τους Gay Games XII Valencia 2026, με τις προσφορές να ανοίγουν τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι οι πρώτοι αγώνες Gay Games έγιναν το 1982 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και επαναλήφθηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1986, ενώ οι επόμενες διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις ηπείρους. Αυτή τη φορά, η Ταϊπέι προστέθηκε στον κατάλογο των 25 πόλεων και αν επιλεγεί, θα είναι η πρώτη διοργάνωση που θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου σε ασιατικό έδαφος, μετά το Χονγκ Κονγκ και τη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού το 2023.

Με πληροφορίες από Inside the games

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αθλητισμός / Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αυτή η πενιχρή ανταμοιβή φέρνει στη μνήμη το περιστατικό του 1989, όταν η γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έλαβε ως έπαθλο ένα σετ καφέ
LIFO NEWSROOM