Έρευνα για εμπλοκή εργαζομένων του ΟΗΕ στις επιθέσεις στο Ισραήλ- Η Δύση διακόπτει τη χρηματοδότηση

Έρευνα για εμπλοκή εργαζομένων του ΟΗΕ στις επιθέσεις στο Ισραήλ- Η Δύση διακόπτει τη χρηματοδότηση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Βρετανία έγινε η τελευταία χώρα που σταμάτησε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, UNRWA.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί μετά την ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την απόλυση αρκετών υπαλλήλων της με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση της Βρετανίας δήλωσε ότι είναι «αποτροπιασμένη».

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιταλία και ο Καναδάς έχουν ήδη αναστείλει την πρόσθετη χρηματοδότηση στον οργανισμό του ΟΗΕ.

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 και παρέχει υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία. Απασχολεί περίπου 13.000 άτομα εντός της Γάζας.

Από τότε όμως, που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, η UNRWA χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις της σε όλη τη Γάζα για να καταφύγουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι. Η οργάνωση ανέφερε ότι έχει διατάξει την διεξαγωγή έρευνας μετά τις πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ, ότι εργαζόμενοί της εμπλέκονται στην επίθεση στο Ισραήλ.

Την Παρασκευή, σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού είπε στο BBC ότι στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ενεπλάκησαν «άτομα που πληρώνονται από την υπηρεσία (UNRWA)».

Ο Mark Regev είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι οι δάσκαλοι που εργάζονται σε σχολεία της UNRWA «γιόρτασαν ανοιχτά» τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αναφέρθηκε επίσης σε μια Ισραηλινή όμηρο, η οποία, κατά την απελευθέρωσή της, είπε ότι «κρατήθηκε στο σπίτι κάποιου που εργαζόταν για την UNRWA».

«Έχουν μια ένωση που ελέγχεται από τη Χαμάς και νομίζω ότι είναι καιρός ο ΟΗΕ να διερευνήσει αυτές τις σχέσεις μεταξύ της UNRWA και της Χαμάς», πρόσθεσε. Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

«Η Βρετανία αισθάνεται αποτροπιασμό από τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, μια αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια που η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταδικάσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτει προσωρινά οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση της UNWRA, ενώ εξετάζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πρόσθετη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά προβληματισμένο» από τους ισχυρισμούς για συμμετοχή του προσωπικού του ΟΗΕ στις επιθέσεις.

Η ΕΕ είπε ότι θα αξιολογήσει περαιτέρω βήματα «με βάση το αποτέλεσμα της πλήρους και συνολικής έρευνας». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «τρόμαξε με αυτή την είδηση» ενώ ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, τόνισε ότι διενεργείται πλήρης έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς του Ισραήλ ώστε «να αποδειχθεί η αλήθεια χωρίς καθυστέρηση».

»Για να προστατεύσω την ικανότητα του οργανισμού να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, έλαβα την απόφαση να τερματίσω αμέσως τις συμβάσεις αυτών των μελών του προσωπικού», πρόσθεσε ο κ. Lazzarini ενώ σημείωσε ότι οποιοσδήποτε από το προσωπικό διαπιστωθεί ότι έχει εμπλακεί σε «τρομοκρατικές ενέργειες», θα λογοδοτήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε ότι είχε στόχο να σταματήσει τη λειτουργία της UNRWA στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, απάντησε ότι η απόφαση ορισμένων χωρών να σταματήσουν την υποστήριξη της ζωτικής σημασίας υπηρεσίας του ΟΗΕ «ενέχει μεγάλους πολιτικούς και ανθρωπιστικούς κινδύνους».

Προέτρεψε τους χορηγούς της υπηρεσίας από τη Δύση να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους, προσθέτοντας πως «Χρειαζόμαστε τη μέγιστη υποστήριξη για αυτόν τον διεθνή οργανισμό». Σε ανάρτησή του στο Telegram, το γραφείο Τύπου της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση προέτρεψε τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς «να μην υποκύψουν στις απειλές και τον εκβιασμό» του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η ΕΕ συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών της UNRWA. 

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM