Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι η πιο επικίνδυνη εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
«Θα υποστήριζα πως δεν έχουμε δει κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην περιοχή από τουλάχιστον το 1973. Μπορεί και πριν από τότε», επεσήμανε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που προφανώς αναφερόταν στην 6η Οκτωβρίου 1973, όταν συμμαχία αραβικών κρατών- με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία- επιτέθηκε στο στο Ισραήλ. Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ διήρκεσε 19 ημέρες.
Την Κυριακή, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση με drone που δέχθηκε βάση των ΗΠΑ στα σύνορα Ιορδανίας- Συρίας, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε «εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ» και διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα απαντήσει στην επίθεση. Η διπλωματία του Ιράν αρνήθηκε κάθε σχέση με την ενέργεια.
Χθες, ο Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε εναντίον προσπαθειών εκμετάλλευσης του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς προκειμένου να προκληθεί περαιτέρω αστάθεια. Η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει «αποφασιστικά» σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, παίρνοντας μέτρα για να μην υπάρξει ανάφλεξη στην περιοχή, υπογράμμισε.
Άντονι Μπλίνκεν: «Αληθινή ελπίδα» για τους ομήρους
Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει «αληθινή ελπίδα» για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.,
«Δεν μπορώ να πω περισσότερα, μπορώ όμως να πω ότι αποπερατώθηκε πολύ σημαντικό και παραγωγικό έργο και υπάρχει αληθινή ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε για τις επαφές που είχαν το σαββατοκύριακο στο Παρίσι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.
«Η Χαμάς θα πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Μπορώ απλώς να σας πω πως υπάρχει καλή και ισχυρή ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες για το ότι πρόκειται για σωστή και ισχυρή πρόταση», πρόσθεσε.
Μετά τις συνομιλίες, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, έκανε λόγο για «αξιοσημείωτη πρόοδο». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μεταφερθεί στη Χαμάς πρόταση για την κήρυξη νέας ανακωχής στον θύλακα και την απελευθέρωση ομήρων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP, dpa, Reuters