Η δεύτερη δουλειά των θρυλικών Massive Attack που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1994, είχε την ατυχία να είναι το καθόλου-αμήχανο μεσαίο παιδί μεταξύ του καινοτόμου «Blue Lines» και του magnum opus της δισκογραφίας τους, «Mezzanine». Τρεις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του όμως, δεν παύει να αποτελεί ένα ορόσημο στο ευρύτερο τοπίο της ηλεκτρονικής μουσικής, μια σχεδόν αψεγάδιαστη συλλογή σπουδαίων κομματιών που κατάφερε να καταξιώσει καλλιτεχνικά τους Massive Attack και μαζί με τους Portishead, οι οποίοι κυκλοφορούν την ίδια χρονιά το «Dummy», να στρέψει την προσοχή του υποψιασμένου κοινού στο Μπρίστολ και σε αυτό που, καλώς ή κακώς, γνωρίζουμε πλέον ως trip-hop.
Με αφορμή την επικείμενη και πολυαναμενόμενη εμφάνισή τους στο Release Athens 2024 (17 Ιουλίου, Πλατεία Νερού), αλλά και τα τριακοστά γενέθλια του «Protection», πατάμε ξανά το play σε έναν απ’ τους κλασικούς και πλέον αγαπημένους δίσκους των 90s.
Μετά την φυγή της Shara Nelson, τραγουδίστριας των καθοριστικών «Safe From Harm» και «Unfinished Sympathy», οι Massive Attack αναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέες φωνές για το δεύτερο άλμπουμ. Ήρθαν σε επαφή με αρκετούς σπουδαίους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο soul τραγουδιστής Aaron Neville, η punk ιέρεια Siouxsie Sioux και η αείμνηστη Sinead O'Connor (η οποία αργότερα θα συνεργαζόταν μαζί τους στο 100th Window). Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να βάλουν αγγελία στο NME η οποία έλεγε χαρακτηριστικά: «Ζητείται γυναίκα τραγουδίστρια για διεθνώς αναγνωρισμένο ποπ συγκρότημα. Οι επιρροές περιλαμβάνουν την Aretha Franklin και την Tracey Chapman».
Κάποια στιγμή αποφάσισαν να απευθυνθούν και στην Tracey Thorn των Everything But The Girl, η οποία δέχτηκε να δοκιμάσει να γράψει κάτι βασιζόμενη σε ένα ντέμο που περιείχε μια απλή, μινιμαλιστική σύνθεση που ξεπερνούσε τα εφτά λεπτά. Αυτή ήταν αρχή της δημιουργίας του «Protection», του τραγουδιού που έδωσε τελικά και τον τίτλο στο άλμπουμ. Η μελωδική γραμμή και οι στίχοι που έγραψε η Thorn (με το στοιχειωμένο ρεφρέν «I’ll stand in front of you, And take the force of the blow/Protection»), αποτέλεσαν τη βάση ενός εκ των κορυφαίων εναρκτήριων τραγουδιών των 90s, γι’ αυτό και σε μια κριτική της εποχής γράφτηκε η μεγάλη αλήθεια πως μπορεί «να σου πάρει μήνες να ακούσεις τον υπόλοιπο δίσκο».
Η συνέχεια του δίσκου βέβαια, κάθε άλλο παρά κατώτερη ήταν. Αρχής γενομένης, με το τραγούδι σήμα-κατατεθέν της σκηνής, το θρυλικό «Karmacoma», με το οποίο συστήθηκε για πρώτη φορά στο ευρύτερο κοινό ο Tricky. Ο μύθος λέει ότι ο 3D και ο Tricky έγραψαν την πλειοψηφία των στίχων υπό την επήρεια ναρκωτικών στα παρασκήνια ενός αγγλικού φεστιβάλ, ενώ είναι γνωστό πως αποτέλεσε και τον κύριο λόγο της αποχώρησης του Tricky απ’ το γκρουπ, αφού ισχυρίζεται πως το τραγούδι είναι ουσιαστικά δικό του, με ελάχιστη συνεισφορά απ' τους Massive Attack.
Εφάμιλλης αξίας και ομορφιάς όμως είναι και το «Better Things», το δεύτερο τραγούδι του δίσκου που ερμηνεύει η Thorn, εδώ με την πολύτιμη βοήθεια του Ben Watts στην κιθάρα, ενώ ξεχωριστή θέση στη δισκογραφία των Massive Attack κατέχουν και τα instrumentals «Heat Miser» και «Weather Storm», που τόνισαν την επιθυμία τους να βουτήξουν στον κόσμο της κινηματογραφικής μουσικής, κάτι που θα έκαναν μια δεκαετία αργότερα. Τα υπέροχα «Sly», με την Nicolette στη φωνή και φυσικά το «Eurochild», η τελευταία παρουσία του Tricky σε τραγούδι των Massive Attack, ολοκληρώνουν αυτή τη πραγματική αψεγάδιαστη συλλογή κομματιών, αφήνοντας φυσικά απέξω την μάλλον αδιάφορη διασκευή στο «Light My Fire» των Doors που έκλεινε το δίσκο.
Το «Protection» γνώρισε την καλλιτεχνική αλλά και την εμπορική αναγνώριση σε μια εποχή που η κιθαριστική μουσική βρισκόταν στο απόγειο της και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (britpop και grunge), το hip-hop ζούσε μια πρώτη εμπορική άνθηση (Beastie Boys, The Notorious B.I.G., Nas), ενώ η ηλεκτρονική/χορευτική μουσική έβγαινε στην πλειοψηφία της απ’τα σπλάχνα της των rave parties (Prodigy, Underworld κτλ.). 30 χρονιά μετά την κυκλοφορία του, παραμένει ένα από τα διαμάντια της δισκογραφίας τους και ένα άλμπουμ που άνοιξε τα δρόμο για όσα θα ακολουθούσαν.
Οι Massive Attack θα εμφανιστούν την Τετάρτη 17 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens 2024. Ταυτόχρονα είναι διαθέσιμη μια ειδική προσφορά για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις φεστιβαλικές ημέρες με headliners τους Duran Duran και τους Massive Attack. Περισσότερα ονόματα και για τις δύο ημέρες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Για όλες τις πληροφορίες επισκέψου το www.releaseathens.gr
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0