Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις 17 Ιουνίου, οπότε θα γίνουν οι νέες εκλογές, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε την παράταση της θητείας του Λουκά Παπαδήμου. Μαζί του συμφώνησαν τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος.
Διαφωνία υπήρξε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού τον Γεράσιμο Αρσένη.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος γνωστοποίησε ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία συμφώνησαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, ήταν να παραμείνει στη θέση του Πρωθυπουργού ο Λουκάς Παπαδήμος.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό το Γεράσιμο Αρσένη και στη συνέχεια συμφώνησε με την πρόταση του κ. Παπούλια. Ο ίδιος διαφώνησε με την επιλογή αυτήν και πρότεινε το όνομα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο τελικά επικράτησε.
«Είναι σημαντικο το ότι αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει καμία απόφαση, να μην υπογράψει διατάγματα και να μη λάβει αποφάσεις σχετικά με πώληση δημόσιας περιουσίας», τόνισε ο κ. Καμμένος.
Πρότεινε πάντως, εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, να η υπηρεσιακή κυβέρνηση να εξουσιοδοτηθεί ώστε να ασκήσει βέτο σε περίπτωση που τεθεί θέμα ένταξης στη Συμμαχία της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».
Για αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, έκανε λόγο εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας μάλιστα ούτε από το θέμα της υπηρεσιακής έλειψε το πολιτικό-εκλογικό παιχνίδι.
Αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός, εκτίμησε, με τη διαδικασία και της επικοινωνίας των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Δεν κάναμε καμία πρόταση, τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, γιατί όπως είπε, όταν γίνονται προτάσεις για εξυπηρετηθούν πολιτικοί - εκλογικοί σκοποί και να είχαμε, θα την παίρναμε πίσω και στο σημείο αυτό ανέφερε πως θα μπορούσε απλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είχε αναλάβει την ευθύνη της πρότασης για τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Το πολιτικό εκλογικό παιχνίδι δεν έλειψε ούτε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα και επανέλαβε ότι όταν η πρότασή μας δεν μπορεί να χει αποτέλεσμα με την έννοια του συσχετισμού δυνάμεων «από τα πάνω», δεν προτείνουμε.
Την εξασφάλιση της πολιτικής ουδετερότητας της υπηρεσιακής κυβέρνησης ζήτησε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και για αυτό τάχθηκε κατά του ορισμού πολιτικού προσώπου στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να προβεί στην έκδοση κανονιστικών πράξεων και διαταγμάτων για ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές.
Τέλος, δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστέρα «είναι έτοιμη εδώ και καιρό με παρατεταγμένες τις δυνάμεις μας και πίστη για τις εκλογές» και ζήτησε από τους πολίτες «να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη» που έδωσαν στο κόμμα στις 6 Μαΐου.