ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Θεσσαλονίκη: Η πλατεία Ελευθερίας γίνεται πάρκο μνήμης του Ολοκαυτώματος

Θεσσαλονίκη: Η πλατεία Ελευθερίας γίνεται πάρκο μνήμης του Ολοκαυτώματος Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Στις 28 Ιανουαρίου έγινε γνωστό από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, ότι δόθηκε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, με την έγκριση σχετικού κονδυλίου, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και η απόδοσή της, ως Πάρκο Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Η πλατεία Ελευθερίας είναι τόπος μαρτυρίου για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Εκεί συγκέντρωσαν οι ναζί τους Εβραίους της πόλης για να τους οδηγήσουν στη συνέχεια στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό με προορισμό τα στρατόπεδα της ναζιστικής φρίκης.

Η πλατεία Ελευθερίας σύντομα θα απελευθερωθεί από τα Ι.Χ. και το Μνημείο Ολοκαυτώματος θα πάρει τη θέση που του αρμόζει στο κέντρο ενός τόπου μαρτυρίου. Από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης έδωσε το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με την επικαιροποίηση των τευχών για τη δημοπράτηση του έργου.

Η ανάπλαση της πλατείας θα υλοποιηθεί βασισμένη στη μελέτη των αρχιτεκτόνων Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλου και Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη, η οποία το 2013 είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο (σε σύνολο 131 προτάσεων) στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Μια συστάδα αειθαλών δένδρων κάτω από την οποία θα φιλοξενείται το κύριο μέρος του αστικού εξοπλισμού, δάπεδα από φυσικούς λίθους οι οποίοι θα καλύπτουν και τους περιμετρικούς δρόμους Βενιζέλου και Ι. Δραγούμη, θα συνθέτουν τη νέα εικόνα της πλατείας έκτασης επτά στρεμμάτων. Τον τόπο μαρτυρίου θα επισημαίνουν το Μνημείο Ολοκαυτώματος που θα μεταφερθεί στο κέντρο της πλατείας και ένα ηλιακό ρολόι. Πρόκειται για μια μεταλλική στήλη ύψους 30 μέτρων, η οποία, τοποθετημένη στη γωνία Λ. Νίκης και Βενιζέλου όπου βρίσκεται σήμερα το Μνημείο Ολοκαυτώματος, θα ρίχνει τη σκιά της σε επιδαπέδιες επιγραφές πάνω στις οποίες θα αναγράφονται τα ιστορικά γεγονότα της πόλης που έχουν συνδεθεί με τη μαρτυρική πλατεία.

Η βούληση και το σχέδιο για να μετατραπεί το πάρκινγκ σε πάρκο μνήμης ήταν του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Στόχος του, όπως έχει πει, ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος μνημονικός άξονας στην πόλη, καθώς λίγες εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, θα γίνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Το 2019 το έργο ξεκίνησε, αλλά ο εργολάβος κήρυξε πτώχευση.

Η νέα τότε διοίκηση Ζέρβα, αντί να αναθέσει την εργολαβία στον επόμενο επιλαχόντα του διαγωνισμού, σταμάτησε το έργο και μετέτρεψε πάλι την πλατεία σε υπαίθριο πάρκινγκ. Ο απερχόμενος δήμαρχος υποστήριξε τότε ότι το έργο σταμάτησε γιατί ήθελε να διερευνήσει τη δυνατότητα της κατασκευής ενός υπόγειου διώροφου πάρκινγκ και να προχωρήσει παράλληλα η επιφανειακή ανάπλαση της πλατείας, ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό. Εξάντλησε την τετραετία της δημαρχίας του χωρίς να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι τελικά θα κάνει με την πλατεία. «Τα γύρισε μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, βλέποντας προφανώς πως δεν τον ευνοούσε το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι θα προχωρούσε την ανάπλαση», μας λένε παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης.

Ελλάδα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM