Το νέο ντοκιμαντέρ του BBC ακολουθεί τους διασώστες, νοσηλευτές και άλλους εργαζομένους του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται εθελοντικά εδώ και τέσσερις μήνες.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκαν τον πρώτο μήνα του πολέμου όταν το Ισραήλ βομβάρδιζε ασταμάτητα το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Το ντοκιμαντέρ που περιέχει ιδιαίτερα σκληρές εικόνες δείχνει αυτούς που απαντούν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης στην Γάζα, το 101. Δημιουργός του ντοκιμαντέρ είναι ο Παλαιστίνιος Φεράς Αλ- Ατζαρμί που ακολουθούσε με την κάμερα του τους ήρωες της ιστορίας για αρκετές βδομάδες.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ είναι ο Μπάσελ ελ Ταλέχ εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό, με εμπειρία στον πόλεμο ο οποίος όμως δηλώνει ότι ποτέ δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τόσο ισχυρούς βομβαρδισμούς και ποτέ στη ζωή του δεν έχει δει τόση φρίκη όπως αυτή στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ταλέχ δηλώνει ότι έχει δει φρικτές σκηνές ενώ κάνει λόγο ακόμα και για «μωρά που τα σώματα τους εκρήγνυνται». «Αν τα παιδιά [τραυματιοφορείς] δεν είχαν υπομονή σαν αυτή που τους έχει δώσει ο θεός, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν όσα έχουν δει και να κάνουν αυτή τη δουλειά ποτέ ξανά», προσέθεσε.
Στη συνέχεια η κάμερα δείχνει έναν από τους εργαζόμενους να μιλάει με την οικογένεια του στο τηλέφωνο. «Άσε τα παιδιά να κοιμηθούν μέσα στη μέρα γιατί τη νύχτα δεν μπορούν να κοιμηθούν με όλους τους βομβαρδισμούς», λέει αναδεικνύοντας την σκληρή καθημερινότητα του πολέμου. Αφυπνιστικές είναι οι εικόνες που οι εργαζόμενοι κυκλοφορούν ανάμεσα στα ερείπια και μεταφέρουν τραυματίες με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμη και μέσα σε χαλιά ή τυλιγμένους σε σεντόνια.
Σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ οι τραυματιοφορείς κάνουν λόγο για σπίτια γεμάτα με παιδιά που έχουν παντού εγκαύματα. Πολλά απ' αυτά τα ανήλικα παιδιά έχασαν την ζωή τους από τους βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον 28.473 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 68.146 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα σε σημερινή ανακοίνωση.
«Όταν κρατάς το σώμα ενός παιδιού στα χέρια σου θυμάσαι πώς είναι να κρατάς το σώμα του δικού σου παιδιού» λέει ένας από τους τραυματιοφορείς και πριν ολοκληρώσει την φράση του τον διακόπτει μια ακόμα έκτακτη κατάσταση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει.
«Θέλουμε ο πόλεμος να τελειώσει. Απλώς να τελειώσει».
Με πληροφορίες από το BBC