Δράσεις για την αποστιγματοποίηση της περιόδου στις μαθήτριες ξεκινά το Υπουργείο Υγείας, με τη διανομή προϊόντων περιόδου σε μαθήτριες, σε 200 σχολεία σε όλη τη χώρα, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Με τη δημόσια υγεία έχει να κάνει και η νέα δράση του υπουργείου Υγείας. Είναι το πρόγραμμα Period Poverty για όσες γυναίκες στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μηνιαίο κόστος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες ή και τις κόρες τους, που οδηγεί κορίτσια να απουσιάζουν έως και 30 ημέρες ή περισσότερο από το σχολείο λόγω της έλλειψης προϊόντων περιόδου. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται και αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα απευθύνεται σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Δυτική Θεσσαλονίκη και θα περιλαμβάνει διανομή 14.000.000 προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία για περίοδο δύο ετών, εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς (ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες), εκστρατείες αποστιγματισμού και παρεμβάσεις ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας» ανέφερε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη του ανασκόπηση.
«Period Poverty»: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την περίοδο των μαθητριών
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το πρόγραμμα για την περίοδο των μαθητριών θα εκπονηθεί σε 200 σχολεία της Δυτικής Αττικής και της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει δύο σχολικά έτη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Διανομή 14.000.000 προϊόντων περιόδου στα σχολεία.
- Εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς (ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες).
- Πακέτο περιόδου στο σχολείο.
- Αποστιγματοποίηση περιόδου & προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των κοριτσιών
Παράλληλα θα υπάρξει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς, γονείς και εφήνους για θέματα περιόδου, με σκοπό την ενίσχυση της ενημέρωσης.
Πιο συγκεκριμένα, στα σχολεία τα οποία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα διανεμηθούν στα κορίτσια ειδικά kit περιόδου, με σκοπό τα κορίτσια να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της περιόδου, ως μια φυσιολογική κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη και την υγεία τους.
Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, έρευνες υπογραμμίζουν την ανάγκη αποστιγματοποίησης της περιόδου, αλλά και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 10.000 κορίτσια απουσιάζουν από το σχολείο από λίγες ή ακόμη και περισσότερες μέρες κάθε μήνα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας να ανταπεξέλθουν στο κόστος προϊόντων περιόδου.
Και όχι μόνο αυτό. Το 20% των μητέρων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία λόγω του υψηλού κόστους αγοράς προϊόντων περιόδου, ενώ το 18% δεν έχει προχωρήσει με αγορές ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να αγοράσει σερβιέτες.