«Καμία συγκάλυψη» ήταν το μήνυμα που επιχείρησε να εκπέμψει η κυβέρνηση, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων από το σύνολο της αντιπολίτευσης και οργισμένων αντιδράσεων από τους συγγενείς των θυμάτων, στην αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έδωσε το στίγμα για το πώς θα εξελιχθεί η κοινοβουλευτική συζήτηση επί του πορίσματος της ΝΔ - που αποδίδει ευθύνες αποκλειστικά στον σταθμάρχη και τους νεκρούς μηχανοδηγούς, κάνοντας λόγο για πολιτικές «βδέλλες» που εκμεταλλεύονται τους συγγενείς των θυμάτων για μικροπολιτικά οφέλη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (20/3). «Δεν κάνουμε αντιπαράθεση με κανέναν άνθρωπο που βιώνει τον ανθρώπινο πόνο, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για συγκάλυψη» είπε, αφήνοντας αιχμές για τις αντιδράσεις και υπενθυμίζοντας την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.
Στα κυβερνητικά έδρανα βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, με την απουσία τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή από τη διαδικασία, να στηλιτεύεται αιχμηρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση παρέπεμψε τα αιτήματα για την άρση ασυλίας του κ. Καραμανλή στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης, η οποία δεν μπορεί να παρακάμψει τον νόμο περί μη ευθύνης υπουργών όπως ρητώς διατυπώνεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος.
Στα θεωρεία της Ολομέλειας της Βουλής έδωσαν το «παρών» οι συγγενείς των 57 θυμάτων, καθώς και επιζώντες του πολύνεκρου δυστυχήματος προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη συνεδρίαση. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Χρήστου Κωνσταντινίδη, εκπροσώπου του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος των Τεμπών και συγγενή θύματος, ο οποίος ακούγοντας τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής και βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο να δηλώνει ότι «εμείς υπερασπιστήκαμε την αλήθεια»), σηκώθηκε και χειροκρότησε ειρωνικά.
O ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο «όχι» σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, εκτιμώντας πως τέτοια διαδικασία «θα αμνήστευε τους Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Καραγιάννη και Χρήστο Τριαντόπουλο», με τον Σωκράτη Φάμελλο να επαναλαμβάνει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγηθούν στην απευθείας στη δικαιοσύνη τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Αντίθετα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέφερε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκης Εισαγγελέας για τη Σύμβαση 717. Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο δυστύχημα των Τεμπών, τάχθηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας αναδρομή στη σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 και κατηγορώντας την κυβέρνηση για «επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών από την πρώτη στιγμή».
«Είναι προκλητική η εμμονή από την κυβερνητική πλειοψηφία στην προβολή του ανθρώπινου λάθους όταν στην εποχή μας οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες» τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση συνολικά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «ηθικό αυτουργό» του εγκλήματος των Τεμπών. Για μια «μαύρη σελίδα της ιστορίας ως μια απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας», έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικρίνοντας έντονα τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη που, όπως είπε, «έφθασε στο σημείο να πει ότι κανείς δεν ασχολείται με τα Τέμπη».