« Το μνημόνιο πέθανε στις 6 Μαΐου και θα το ξεχάσουμε στις 17 Ιουνίου», δηλώνει σε συνέντευξη του στο περιοδικό ΤΙΜΕ ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως λέει, η χώρα θα διαπραγματευτεί πλέον σε πολιτικό επίπεδο τη σχέση της με τις άλλες 16 χώρες του ευρώ και τη δυνατότητα να συνεχιστεί με διαφορετικούς τρόπους η αναγκαία χρηματοδότηση. «Θέλουμε οι Ευρωπαίοι εταίροι να δεχτούν αυτό που είναι δίκαιο για την Ελλάδα και να υιοθετήσουν ένα σχέδιο για τη δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί η εξαθλίωση αυτής της χώρας. Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού έχει χάσει την αξιοπρέπειά του».
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου: «Και τι θα γίνει αν οι Ευρωπαίοι σας πουν συγγνώμη κύριε Τσίπρα, δεν μας αρέσει το σχέδιο σας;», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ. «Πράγματι, θα είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση αν αυτή είναι η αντίδραση της Ευρώπης. Ωστόσο, έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, που εστιάζεται στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων και που θα το εφαρμόσουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να γνωρίζουν ότι αν υιοθετήσουν τη θέση αυτή με ευκολία, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο στην Ελλάδα, αναμφίβολα θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, επειδή οι αγορές δεν έχουν ούτε ηθικές αναστολές.
Αν δώσεις ένα χέρι στις αγορές, θα σου καταβροχθίσουν και το άλλο.. Είναι σαν τα κοπάδια των άγριων ζώων, που οδηγούνται από τα ένστικτά τους και τη μυρωδιά του αίματος. Ως εκ τούτου, είτε θα υπάρξουν αποφασιστικές πολιτικές που θα τους ηρεμήσουν ή - αν θα υπάρξει μια αδέξια πολιτική στη συνδιαλλαγή - οι αγορές θα καταβροχθίσουν την πολιτική στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».
Κληθείς από την δημοσιογράφο να σχολιάσει όσα λέγονται ότι η Ελλάδα τα θέλει όλα, στα μέτρα της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε φαρμακευτικούς όρους.
«Όταν ένα φάρμακο», είπε, « κάνει τον ασθενή χειρότερα δεν είναι λογικό να συνεχίζεις να του δίνεις μεγαλύτερη δόση. Πρέπει να αλλάξεις το φάρμακo. Αν συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ελλάδα το φάρμακο της λιτότητας και ειδικά σε μεγαλύτερη δόση τότε θα εξαναγκαστεί να οδηγηθεί έξω από το ευρώ. Και όταν φύγει η Ελλάδα τότε θα αρχίσει να κλονίζεται όλη η ευρωζώνη. Οι αγορές θα κυνηγήσουν την επόμενη χώρα που θα πέσει στην επιθετική σπέκουλα των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων φημολογίες. Αυτό δεν θα ήταν καλό είτε για την Ελλάδα είτε για την Ευρώπη. Οπότε η πολιτική που έχουμε κατά της λιτότητας κι εντός της Ευρωζώνης είναι η μόνη ρεαλιστική και λογική πολιτική.
Ερωτηθείς πάντως για το πώς θα καταφέρει να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζονται χρόνο, σχολίασε ότι υπάρχουν δύσκολες αλλά δίκαιες λύσεις θέτοντας ως προτεραιότητα την αυστηροποίηση της τιμωρίας προς όσους φοροδιαφεύγουν, διότι έτσι οι πολίτες θα αποκτήσουν ξανά εμπιστοσύνη στο κράτος και θα συνδράμουν την όλη προσπάθεια.
Όλη η συνέντευξη εδώ
σχόλια