Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, απηύθυνε μια ωμή προειδοποίηση ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια «προπολεμική εποχή» και ότι αν η Ουκρανία ηττηθεί από τη Ρωσία, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.
«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια έννοια του παρελθόντος. Είναι πραγματικός και ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια», δήλωσε στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που ένα νέο μπαράζ ρωσικών πυραύλων στόχευε την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς της κατά της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέρριψε 58 drones και 26 πυραύλους και ο πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε ότι οι ενεργειακές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές σε έξι περιοχές, στα δυτικά, στο κέντρο και στα ανατολικά της χώρας.
Η εθνική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε τρεις περιοχές της χώρας - το Ντνιπροπετρόφσκ, τη Ζαπορίζια και το Κίροβογκραντ - και κάλεσε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πάροχος, η Ukrenergo, κατηγόρησε «τη μαζική ρωσική επίθεση σε ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη κατηγορήσει την Ουκρανία για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα χωρίς κανένα στοιχείο και «προφανώς αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις όλο και πιο βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία».
Επισήμανε ότι η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με υπερηχητικούς πυραύλους στο φως της ημέρας για πρώτη φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που επέστρεψε στην εξουσία ως πρωθυπουργός της Πολωνίας στα τέλη του περασμένου έτους, κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της άμυνάς της.
Ανεξάρτητα από το αν ο Τζο Μπάιντεν ή ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «η Ευρώπη θα γίνει πιο ελκυστικός εταίρος για τις ΗΠΑ αν γίνει πιο αυτάρκης στρατιωτικά».
Δεν πρόκειται για την επίτευξη στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ ή τη δημιουργία «παράλληλων δομών με το ΝΑΤΟ», είπε. Η Πολωνία δαπανά τώρα το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να είναι νοητικά προετοιμασμένη να αγωνιστεί για την ασφάλειά της.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Δύση έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους από τις χειρότερες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, αν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα «δεν έχει επιθετικές προθέσεις» προς τις χώρες του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιτεθεί στην Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και την Τσεχία «πλήρης ανοησία». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει δυτικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 από αεροδρόμια άλλων χωρών, θα γίνονταν «νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται».
Αυτή δεν είναι η πρώτη προειδοποίηση του Ντόναλντ Τουσκ περί προπολεμικής εποχής. Έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα στους κεντροδεξιούς Ευρωπαίους ηγέτες νωρίτερα αυτό το μήνα. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε από τους «27» της ΕΕ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «πόλεμος» στις δηλώσεις τους στη σύνοδο κορυφής, επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν να αισθάνονται απειλή. Ο Τουσκ απάντησε ότι στο δικό του μέρος της Ευρώπης, «ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια αφηρημένη ιδέα».
Απευθύνοντας έκκληση για επείγουσα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, προειδοποίησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια του πολέμου θα κρίνουν τα πάντα. «Ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Με πληροφορίες από BBC