Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων αρχίζουν και εγκαταλείπουν την Ελλάδα, επειδή δεν τους παρέχονται αυτά που χρειάζονται.
Μόλις ένα 14%, σκέφτεται την παραμονή του στη χώρα, επειδή πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει. Πάνω από τους μισούς, που βρίσκονται σε "ακαδημαϊκή ηλικία" σκέφτονται να "βρουν την τύχη τους" σε κάποια χώρα του εξωτερικού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μιας τέτοιας απώλειας, είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, το Δεκέμβριο του 2011. Υστέρα από παραμονή του στο εξωτερικό, για να εκπαιδευτεί, αλλά και να διδάξει, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ηγηθεί ενός οικονομικού διδακτορικού προγράμματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα την προσκόλληση στα οικονομικά μοντέλα των οποίων οι προβλέψεις έχουν απόκλιση από την οικονομίας της αληθινής ζωής. Ο ίδιος από το 2005, είχε προβλέψει την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα. Το 2010, όταν κρίση είχε "χτυπήσει" για τα καλά την πόρτα μας, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε πως η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Οι πολλές επικρίσεις, σε συνδυασμό με την περικοπή κονδυλίων για το ελκυστικό διδακτορικό που διεύθυνε, ανάγκασαν τον κ. Βαρουφάκη να φύγει από τη χώρα.
Σημειώνεται πως αυτή η περίπτωση δεν είναι και η μοναδική, καθώς η δραματική μείωση στις δαπάνες, αναγκάζει όλο και περισσότερα άτομα να σκεφτούν να συνεχίσουν και να χτίσουν μια νέα ζωή στο εξωτερικό. Η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά και τα μυαλά της και αν η κατάσταση συνεχιστεί, ο ρυθμός φυγής θα αυξηθεί περαιτέρω.
σχόλια