Τα πιο βαρετά κι αμήχανα Όσκαρ που είδαμε ποτέ

Τα πιο βαρετά κι αμήχανα Όσκαρ που είδαμε ποτέ Facebook Twitter
Tο ετήσιο «πανηγύρι λάμψης και ματαιοδοξίας» (ούτε αυτό δεν είναι πια) έμοιαζε να σέρνεται διεκπεραιωτικά, αργά και βασανιστικά, δοκιμάζοντας τις αντοχές των θεατών. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΣΥΝΗΘΕΙΑ, λίγο από βίτσιο, λίγο από αϋπνία, έκατσα για άλλη μια φορά –θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτή ήταν και η τελευταία, αλλά ας μη λέμε μεγάλες κουβέντες– να χαζέψω ζωντανά (σε «πεθαμένη» ώρα) την απονομή των βραβείων Όσκαρ, έχοντας ενθαρρυνθεί από τη διάρκεια της περσινής τελετής, που είχε ξεκινήσει νωρίς σχετικά και ήταν η πιο σύντομη όλων των εποχών.

Φέτος όμως, το ετήσιο «πανηγύρι λάμψης και ματαιοδοξίας» (ούτε αυτό δεν είναι πια) έμοιαζε να σέρνεται διεκπεραιωτικά, αργά και βασανιστικά, δοκιμάζοντας τις αντοχές των θεατών από μέρη σαν τα δικά μας με μεγάλη διαφορά ώρας από το Λος Άντζελες, που είχαν μείνει ξάγρυπνοι για να παρακολουθήσουν την 97η τελετή των Όσκαρ (τουλάχιστον φέτος, η επόμενη έπεφτε αργία).  

«Αν ακόμα απολαμβάνετε το σόου, τότε πάσχετε από κάτι που λέγεται Σύνδρομο της Στοκχόλμης», είπε λίγο αργότερα ο παρουσιαστής, απευθυνόμενος σε μας, τους ηρωικούς τηλεθεατές μιας εκδήλωσης και ενός θεσμού που σε τρία χρόνια θα κλείσει τα εκατό.

Κάποια στιγμή, και ενώ η διαδικασία είχε ήδη ξεπεράσει τις τρεις ώρες, ο παρουσιαστής Κόναν Ο’ Μπράιαν δήλωσε ότι την τελετή παρακολουθούν ένα δισεκατομμύριο θεατές ανά την υφήλιο. Λόγω και της προχωρημένης (στην Ελλάδα) ώρας, μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη να γλαρώνουν την ίδια ώρα μπροστά από τις συσκευές τους ή να μην βρίσκονται καν στο δωμάτιο την ώρα που εκείνες είναι συντονισμένες στην τελετή.

Τα πιο βαρετά κι αμήχανα Όσκαρ που είδαμε ποτέ Facebook Twitter
Ο θριαμβευτής της προχθεσινής βραδιάς ήταν ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ του “Anora” Σον Μπέικερ. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

«Αν ακόμα απολαμβάνετε το σόου, τότε πάσχετε από κάτι που λέγεται Σύνδρομο της Στοκχόλμης», είπε λίγο αργότερα ο παρουσιαστής, απευθυνόμενος σε μας, τους ηρωικούς τηλεθεατές μιας εκδήλωσης και ενός θεσμού που σε τρία χρόνια θα κλείσει τα εκατό. Έκανε χιούμορ, αλλά δεν είχε κι άδικο. Κανείς δεν μας έφταιγε που καθόμαστε σαν υπνωτισμένοι ή σαν όμηροι να παρακολουθούμε ένα σόου τόσο βαρετό που σε έκανε να νοσταλγείς εκείνο το αξέχαστο «μπουκέτο» που είχε ρίξει πάνω στη σούρα του ο Γουίλ Σμιθ στον παρουσιαστή Κρις Ροκ, και ένιωθες συγκλονιστικά προνομιούχος που είχες την τύχη να το δεις σε ζωντανή μετάδοση.

Ο θριαμβευτής της προχθεσινής βραδιάς, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και μοντέρ του Anora Σον Μπέικερ, ο οποίος κέρδισε από ένα Όσκαρ μόνο για την πάρτη του για καθεμιά από τις παραπάνω ιδιότητές του, έκανε λόγο για την σημασία του ανεξάρτητου κινηματόγραφου αλλά και για την «μοναδική κοινοτική εμπειρία της αίθουσας που απλά δεν μπορεί να έχει κανείς στο σπίτι».

Πιο πριν, σ’ ένα κλιπ που είχε φτιαχτεί για την τελετή, ο Κόναν Ο’ Μπράιαν εμφανιζόταν να προωθεί στη νεολαία… τη νέα τάση στο streaming, μια υπηρεσία που λέγεται «CinemaStreams», και αποτελείται από ένα ολόκληρο κτίριο όπου η οθόνη είναι τεράστια και το streaming το κάνουν άλλοι για λογαριασμό του θεατή. Ένας παραδοσιακός κινηματογράφος δηλαδή.

Το πιο άκυρο και ξεκούδουνο κομμάτι ίσως της όλης σεμνής (μέχρι κατατονίας) και δειλής τελετής (ελάχιστες έως καθόλου πολιτικές αιχμές ακούστηκαν χθες) ήταν ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στις ταινίες Τζέιμς Μποντ, παρά το γεγονός ότι οι διαχειριστές του μυθικού franchise προέβησαν πρόσφατα σε μια εντελώς «αντι-κινηματογραφική» κίνηση, παραχωρώντας τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης στις υπηρεσίες streaming της Amazon.

Αντιθέτως, κανένα αφιέρωμα δεν έγινε στη μνήμη του πρόσφατα χαμένου Ντέιβιντ Λιντς, παρότι αλλιώς μας είχε προδιαθέσει η κοινή εμφάνιση των Λόρα Ντερν και Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η οποία ήταν ντυμένη με Μπλε Βελούδο. Μόνο στο «In Memoriam» σκέλος της χθεσινής τελετής –υπό τους υποβλητικούς, ειδικά στις πέντε το πρωί, ήχους του «Lacrimosa» από το ρέκβιεμ του Μότσαρτ– είδαμε το όνομά του ανάμεσα στους «απελθόντες» της προηγούμενης χρονιάς, εκεί που δεν χώρεσε καν να μπει ο Αλέν Ντελόν.   

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ