Αύριο η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο

Αύριο η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο Facebook Twitter
0

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο η Γη, η Αφροδίτη και ο Ηλιος πρόκειται να ευθυγραμμισθούν, θα λάβει χώρα αύριο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «διάβαση» της Αφροδίτης μπροστά από τον Ηλιο, κάτι που δεν θα παρατηρηθεί ξανά για περισσότερα από εκατό χρόνια,καθώς η προηγούμενη διάβαση της Αφροδίτης παρατηρήθηκε στις 8 Ιουνίου 2004, αλλά η επόμενη αναμένεται στις 11 Δεκεμβρίου 2117. Η πρώτη παρατήρηση διάβασης της Αφροδίτης έγινε το 1639. Από τότε έχουν συμβεί μόνο άλλες πέντε (1761, 1769, 1874, 1882 και 2004)

Η διάβαση της Αφροδίτης  και κάθε άλλου πλανήτη  γίνεται ορατή, όταν ο πλανήτης διέρχεται ακριβώς μεταξύ του Ηλιου και της Γης. Την Τετάρτη 6 Ιουνίου ο γειτονικός μας πλανήτης θα διακρίνεται σαν μία μικρή στρογγυλή σκοτεινή κηλίδα που επί περίπου 6,5 ώρες θα διασχίζει τον φωτεινό δίσκο του Ηλίου και θα είναι ορατή περίπου από τα τρίτα τέταρτα της υδρογείου.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από την Αλάσκα, τον Βόρειο Καναδά και τον Δυτικό Ειρηνικό έως τη Βόρεια Ασία, την Απω Ανατολή, και την Ανατολική και Κεντρική Αυστραλία. 

Στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, ο Ηλιος θα ανατείλει στις 6 Ιουνίου έπειτα από την ολοκλήρωση της διάβασης, ενώ η Ελλάδα θα προλάβει να δει ένα μέρος του φαινομένου. 

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, στην χώρα μας αυτό θα αρχίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης 5 Ιουνίου, οπότε δεν θα είναι εφικτή η παρατήρηση της εισόδου της Αφροδίτης στον ηλιακό δίσκο. Η έναρξή της διάβασης θα γίνει στις 01.05 και η ολοκλήρωσή της στις 07.52 (ώρες Ελλάδος). Ετσι, η ανατολή του ήλιου την Τετάρτη 6 Ιουνίου στην Ελλάδα, στις 6:07 το πρωί, θα βρει το φαινόμενο μετά τα μέσα της διάβασης και, κατά συνέπεια, οι έλληνες θα μπορέσουν να παρατηρήσουν μόνο ένα τμήμα από τη διάβαση της Αφροδίτης.

Οι ειδικοί τονίζουν πως, όπως και με τις εκλείψεις, η παρατήρηση της διάβασης δεν μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, αλλά μόνο με ειδικά φίλτρα σε τηλεσκόπια. Σύμφωνα με τον αστρονόμο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Αλέξη Δεληβοριά, «η παρατήρηση του φαινομένου χωρίς τα κατάλληλα αστρονομικά όργανα και φίλτρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα μάτια, ακόμη και τύφλωση, ενώ εξίσου επικίνδυνες θεωρούνται και οι διάφορες "πατέντες" που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται, όπως η χρήση καπνισμένου γυαλιού ή η χρήση γυαλιών οξυγονοκόλλησης». 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ