Πολλά είναι τα συμπεράσματα από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό του Open και η οποία προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στις συσπειρώσεις και τις διαρροές των κομμάτων.
Ένας στους πέντε ψηφοφόρους είναι αναποφάσιστος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εν όψει των ευρωεκλογών με αποτέλεσμα αυτό το ποσοστό να πηγαίνει στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε από το 74,8% σε 71,2%. Την ίδια περίοδο, η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε αισθητά από 62,7% σε 76,6%, ενώ άνοδο από το 48,2% στο 62,1% κατέγραψε η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κυβερνών κόμμα, οι κυριότερες μετακινήσεις ψηφοφόρων εντοπίζονται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (12,5%), το ΠΑΣΟΚ (6,6%), τον ΣΥΡΙΖΑ (3,4%) και την Ελληνική Λύση (2%).
Στον ΣΥΡΙΖΑ, 11% είναι η μετακίνηση προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, 11,3% προς τη Νέα Αριστερά, 6% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 4,1% προς το ΠΑΣΟΚ και 2,3% προς το ΚΚΕ.
Στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, η μεγαλύτερη απώλεια καταγράφεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (11,1%) και ακολουθούν μετακινήσεις προς ΝΔ (2,8%), Νέα Αριστερά (2,7%) και Ελληνική Λύση (2,1%).
Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, τις περισσότερες θετικές απόψεις συγκεντρώνει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δημοσκόπηση ΜRB: Τα πιο «καυτά» θέματα
Παράλληλα, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα γύρω από τα πιο «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας. Όπως η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη, τον ορισμό διεθνών παρατηρητών για τις ευρωεκλογές που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.
Μάλιστα, το 77,4% της αδιευκρίνιστης ψήφου θεωρεί ότι η στάση της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών δεν ήταν η σωστή, ενώ αντίστοιχα το 48,3% θεωρεί ότι η στάση της αντιπολίτευσης δεν ήταν η σωστή.
Περαιτέρω, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν ποια θεωρούν τα δύο σημαντικότερα προβλήματα, τοποθετώντας στην πρώτη θέση για ακόμα μία φορά το ζήτημα της ακρίβειας, ακολουθούμενο από τα θέματα υγείας και απονομής Δικαιοσύνης.
Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης
Υπενθυμίζεται πως στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 25%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,7% και το ΠΑΣΟΚ 10,7%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση με 7,9%, ΚΚΕ με 6,5%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,4%, Νέα Αριστερά με 3%, Νίκη με 2,9%, Σπαρτιάτες με 1,7% και ΜέΡΑ25 με 1,5%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 27,5%. Ακολουθούν: Στέφανος Κασσελάκης με 8,9%, Νίκος Ανδρουλάκης με 7,5%, Κυριάκος Βελόπουλος με 6,9%, Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,4% και Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,3%.