ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει από σήμερα – Συνεχίζεται η ζέστη

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει από σήμερα – Συνεχίζεται η ζέστη Facebook Twitter
0

Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη από το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ συνεχίζεται η ζέστη σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με ειδικό χάρτη που δημοσίευσε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η αφρικανική σκόνη επιστρέφει από σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι, ενώ παράλληλα διατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης από τα βορειοανατολικά προς τη χώρα μας. Ως αποτέλεσμα, έχουμε σχετική αύξηση των συγκεντρώσεών της σκόνης από τη Σαχάρα από το μεσημέρι της Πέμπτης 11/04. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης θα διατηρηθούν μέχρι και το Σαββατοκύριακο, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του meteo.gr.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται ενδεικτικά οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης, κατά τη διάρκεια των βραδινών  ωρών της Πέμπτης 11/04.

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει από σήμερα – Συνεχίζεται η ζέστη Facebook Twitter

Καιρός: Συνεχίζεται η ζέστη - Έως 28°C σήμερα

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα δυτικά και τα νότια. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 2 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 26 με 28 και στη νησιωτική χώρα τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.
 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το μεσημέρι απο βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά τόπους μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις στα νότια.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια βορειοανατολικοί τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στις Σποράδες βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το μεσημέρι - απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Τι είναι η αφρικανική σκόνη και γιατί είναι επικίνδυνη

Με τον όρο «αφρικανική σκόνη» ονομάζουμε την αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο. Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό. Πολύ συχνά οι άνεμοι σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Έχει διαπιστωθεί ότι η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι την Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές πτήσεις φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο όπου πέφτει εκεί λειτουργώντας ως λίπασμα για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους. Αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί επίσης στην μακρινή Ιαπωνία. Ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε για ακόμα μια φορά καθοριστικό ρόλο, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον δεν άφησαν ανέγγιχτη την έρημο Σαχάρα. Αρκετοί παράγοντες, όπως η κίνηση των οχημάτων, η απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων, καύση σκουπιδιών κ.α. έχουν μολύνει την έρημο και ως εκ τούτου τη σκόνη της.

Έτσι, η «μολυσμένη» πλέον σκόνη, που ταξιδεύει από την Αφρική προς την Ευρώπη, είναι επικίνδυνη, καθώς μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα βαρύτερα σωματίδια της αερομεταφερόμενης σκόνης υποχωρούν προς την επιφάνεια του πλανήτη, ωστόσο τα ελαφρύτερα σωματίδια συνεχίζουν την πορεία τους, φτάνοντας και σε άλλες ηπείρους.

«Καμπανάκι» από τους πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Όπως τονίζουν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους η «αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, συστήνουν οι πνευμονολόγοι, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Συνεχίζοντας η ΕΠΕ, τονίζει πως «σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή».

Ισχυρή σύσταση κάνουν οι πνευμονολόγοι για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM