Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, είναι ένας παράγοντας που ευνοεί σύμφωνα με το Meteo την μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα.
Την ώρα που στη σημερινή πρόβλεψή του για τον καιρό, το Meteo αναφέρει πως αναμένεται μεταφορά αφρικανικής σκόνης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ενημερώνει πως ο παραπάνω παράγοντας ευνοεί επίσης και τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, έχει ως αποτέλεσμα τόσο τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όσο και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας αφρικανικής σκόνης σήμερα και αύριο.
Όπως διακρίνεται στον χάρτη 1, η θερμοκρασία σήμερα το μεσημέρι στα Βαλκάνια θα είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στην Ελλάδα η θερμοκρασία θα είναι κατά 10-11 βαθμούς υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Η θερμοκρασία ωστόσο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη και ο άνεμος σε συνδυασμό με την τοπογραφία.
Με τα σημερινά όμως δεδομένα, οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους αναμένονται να κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές κυρίως την Τρίτη να φτάνουν στα κεντρικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, σύμφωνα με το Meteo θα είναι έντονη θα είναι η μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με υψηλές συγκεντρώσεις να προβλέπονται έως τη Σκανδιναβία.
Τι είναι η αφρικανική σκόνη και γιατί είναι επιβλαβής
Με τον όρο αφρικανική σκόνη ονομάζουμε την αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο. Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό. Πολύ συχνά οι άνεμοι σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Έχει διαπιστωθεί ότι η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι την Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές πτήσεις φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο όπου πέφτει εκεί λειτουργώντας ως λίπασμα για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους. Αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί επίσης στην μακρινή Ιαπωνία. Ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε για ακόμα μια φορά καθοριστικό ρόλο, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον δεν άφησαν ανέγγιχτη την έρημο Σαχάρα. Αρκετοί παράγοντες, όπως η κίνηση των οχημάτων, η απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων, καύση σκουπιδιών κ.α. έχουν μολύνει την έρημο και ως εκ τούτου τη σκόνη της.
Έτσι, η «μολυσμένη» πλέον σκόνη, που ταξιδεύει από την Αφρική προς την Ευρώπη, είναι επικίνδυνη, καθώς μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα βαρύτερα σωματίδια της αερομεταφερόμενης σκόνης υποχωρούν προς την επιφάνεια του πλανήτη, ωστόσο τα ελαφρύτερα σωματίδια συνεχίζουν την πορεία τους, φτάνοντας και σε άλλες ηπείρους.