Αντιδρούν οι ξενοδόχοι της Αθήνας στον φόρο λόγω υπερτουρισμού που προτείνει ο Χάρης Δούκας

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι της Αθήνας στον φόρο λόγω υπερτουρισμού που προτείνει ο Χάρης Δούκας Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Η πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για τέλη στα ξενοδοχεία της Αθήνας λόγω υπερτουρισμού προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής.

Από το βήμα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Χάρης Δούκας ανέφερε ότι έχει τριπλασιαστεί η τουριστική δραστηριότητα στην Αθήνα, λέγοντας ότι υπάρχουν σκέψεις να δίδεται στον Δήμο Αθηναίων ένα ποσοστό από τους αυξημένους τζίρους των ξενοδοχείων. «Υπάρχουν περιοχές ήδη υπερκορεσμένες» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι για να κρατηθεί η πόλη καθαρή με επτά εκατομμύρια κατοίκους και τουρίστες «χρειάζονται νέα εργαλεία, νέοι τρόποι και δομές». 

Με σημερινή ανακοίνωση της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι το έργο που έχουν καταθέσει τα ξενοδοχεία της Αθήνας -ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων- όπως και η οικονομική συνεισφορά τους σε Δήμους και Κράτος μέσα από δεκάδες φόρους επενδύσεων και φόρους λειτουργίας που πληρώνονται από τα ξενοδοχεία -είναι και γνωστό και μετρήσιμο. 

Εξειδικεύοντας, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

Στα λεγόμενα του Δημάρχου της Αθήνας, που αναφέρει ότι «το 2023 αυξήθηκαν τα έσοδα στα ξενοδοχεία κοντά στο 23%, δηλαδή έφτασαν κοντά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο δήμος το 2023-2024, με βάση τον προϋπολογισμό του ήταν φτωχότερος» η ΕΞΑΑΑ τονίζει πως τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σαφώς δεν αφορούν στον Δήμο της Αθήνας, αλλά ολόκληρη τη χώρα. 

Στο σημείο που γίνεται λόγος για την καθαριότητα της Αθήνας, που αυτή επιβαρύνεται με τα 7 εκατομμύρια των επισκεπτών, όπως αναφέρει ο κ. Δήμαρχος, η ΕΞΑΑΑ σημειώνει τα εξής:

«Κύριε Δήμαρχε, από τα 7 εκατομμύρια επισκεπτών που αναφέρετε (σημ. εάν και εφόσον είναι όντως 7 εκατ. oι αφικνούμενοι επισκέπτες που διαμένουν στην Αθήνα), πόσοι διαμένουν μόνο σε ξενοδοχεία; Που αλλού -εκτός από ξενοδοχεία- διαμένουν οι επισκέπτες της Αθήνας; Μήπως και σε πολυκατοικίες που δεν είναι ξενοδοχεία, αλλά έτσι δηλώνουν; Μήπως και σε διαμερίσματα κάθε είδους στις ‘υπερκορεσμένες περιοχές’, που κανείς δεν έλεγξε ως τώρα και ουδείς παρακολουθεί τον ανεξέλεγκτο ρυθμό ανάπτυξής τους, τον αριθμό των κλινών τους που ξεπερνά τις ξενοδοχειακές, την ποιότητα της προσφοράς τους- έως και τα θέματα ασφάλειας των επισκεπτών; Τι έχουν ήδη επισημάνει οι υπάρχουσες μελέτες και έρευνες ΕΞΑΑΑ, ΞΕΕ, ΙΤΕΠ, ΙΝΣΕΤΕ κ.ά. της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με την άναρχη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις επιπτώσεις της, σε οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον κ.ά.;» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΞΑΑΑ. 

Για το θέμα που αφορά το τέλους παρεπιδημούντων, που ο κ. Δούκας ζήτησε να αποδίδεται στους Δήμους όχι το 0,5% αλλά το 2%, όπως ίσχυε αρχικά και στο πλαίσιο αυτό είπε ότι σκέφτεται μια πρόταση για ένα φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων, η ΕΞΑΑΑ τόνισε τα εξής:  

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, γιατί ειδικά “των ξενοδοχείων”; Όπως και ο ίδιος επισημαίνετε “θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη”. Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι - όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM