Οι έλληνες εργοδότες είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της απασχόλησης για το διάστημα Ιούλιο - Σεπτέμβριο 2012, καθώς μόνο το 13% των εργοδοτών προβλέπει αύξηση των απασχολούμενων, το 22% αναμένει μείωση του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολεί και το 62% εκτιμά ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους θα παραμείνει σταθερός.
Σύμφωνα με έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης, ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης για το προσεχές τρίμηνο διαμορφώνεται στο -13%. Ο Δείκτης Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης παραμένει σχετικά σταθερός σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο παρουσιάζει μείωση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, ο Δείκτης Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφεται αρνητικός στους οκτώ από τους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται πως στον τομέα των Κατασκευών αναμένεται μείωση κατά 25% όπως δείχνει ο Δείκτης της Έρευνας.
«Η εικόνα της αγοράς εργασίας κατά το επόμενο τρίμηνο διαγράφεται ζοφερή. Η αβεβαιότητα μέσα στην οποία λειτουργούν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας εκτείνεται πλέον σε πολλαπλά επίπεδα. Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αστάθειας, οι εργοδότες είναι λογικό να αναζητούν συνεχώς λύσεις που αυξάνουν την αποδοτικότητά τους» σχολιάζει η διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup, Βενετία Κουσία.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας στο σύνολό της, «όσο καθυστερούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την καλύτερη λειτουργία της, τόσο η στασιμότητα που παρατηρούμε θα παγιώνεται» επισημαίνει η κ. Κουσία και καταλήγει: «καθώς ο δείκτης των προοπτικών απασχόλησης συνεχίζει την καθοδική του πορεία, το ερώτημα παραμένει: Πώς θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα σκληρά μαθήματα που πήραμε το προηγούμενο διάστημα, ως εργοδότες και άτομα, ώστε να συνεργαστούμε και να γυρίσουμε μία νέα σελίδα;»
Η έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών (752 για το Γ' Τρίμηνο του 2012) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από το σύνολο των τομέων της εθνικής οικονομίας.
Ελλάδα /
σχόλια