Διεθνές ένταλμα σύλληψης φοβάται ο Νετανιάχου

Διεθνές ένταλμα σύλληψης φοβάται ο Νετανιάχου Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου/ Φωτ.: EPA
0

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας για κατηγορίες που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα. Ανάμεσα σε αυτούς φαίνεται πως είναι και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ανησυχούν για 4 βασικά εγκλήματα με τα οποία μπορεί να κατηγορθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου: γενοκτονία, σοβαρά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή επιθετικό πόλεμο. Στην πραγματικότητα το ΔΠΔ ξεκίνησε έρευνες από το 2021 για πιθανούς δράστες στο Ισραήλ αλλά και για μαχητές της Χαμάς με τις ίδιες κατηγορίες. Έρευνες διεξάγονται επίσης για πράξεις βίας που διαπράττονται από ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Οι Ισραηλινοί και ξένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία. Οποιαδήποτε εντάλματα πάντως θα απαιτούσαν την έγκριση της επιτροπής δικαστών και δεν θα οδηγούσαν απαραίτητα σε δίκη ή ακόμη και σε άμεση σύλληψη των κατηγορούμενων. 

Το ένταλμα σύλληψης βέβαια δεν είναι απόφαση, αλλά ένδειξη ότι το ΔΠΔ λαμβάνει αρκετά σοβαρά υπόψη του τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον ενός υπόπτου ώστε να τους διερευνήσει. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το ΔΠΔ εκδίδει ένταλμα σύλληψης μόνο εάν οι δικαστές κρίνουν απαραίτητο να εμφανιστεί ο ενδιαφερόμενος για να δικαστεί.

Θα έχει συνέπειες για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου; 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ένα ένταλμα σύλληψης θα περιόριζε σημαντικά την ελευθερία μετακίνησης του Νετανιάχου και των υπουργών διεθνώς, σε περίπτωση που επίσης θα καταζητούνται. Αυτό συμβαίνει επειδή και οι 124 εταίροι της Συνθήκης του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένοι να συλλαμβάνουν καταζητούμενους στο έδαφός τους και να τους παραδίδουν στο Δικαστήριο. Είναι εξάλλου και ο λόγος που ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις από τότε που το Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του για την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. 

Το γραφείο του Νετανιάχου, όπως και το ΔΠΔ, δεν έχουν σχολιάσει το θέμα. Ωστόσο, με ανάρτησή του την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους όλων των δημοκρατιών που μάχονται την άγρια τρομοκρατία και την αλόγιστη επιθετικότητα».

«Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το εγγενές δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Η απειλή να συλληφθούν οι στρατιώτες και οι αξιωματούχοι της μοναδικής δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής και του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο είναι εξοργιστική. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτήν», δήλωσε. 

Ο Νετανιάχου δεν εξήγησε τι τον ώθησε να κάνει αυτή τη δήλωσή, αλλά γενικά θεωρείται ότι απάντησε σε εικασίες που διακινούνται στον ισραηλινό Τύπο σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης. 
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Διεθνή / Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Η συζήτηση για τον παιδικό καρκίνο επανέρχεται στο προσκήνιο, με την επιστημονική κοινότητα να καλεί για περισσότερη έρευνα στις αιτίες της αύξησης των περιστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των περιβαλλοντικών επιδράσεων
LIFO NEWSROOM
Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: «Ενθαρρύνει το να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα»

Διεθνή / Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: Οι απειλές του ενθαρρύνουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι με το τελεσίγραφό του για απελευθέρωση των ομήρων επιδιώκει να υπονομεύσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους τη γενέτειρα του Ζελένσκι

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε η Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών για την αεράμυνα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αναστέλλουν τη στρατιωτική βοήθεια και τη βοήθεια πληροφοριών.
LIFO NEWSROOM
Fyre Festival 2: «Δεν ξέρουμε τίποτα για την εκδήλωση» λέει το δημαρχείου του νησιού που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ 

Διεθνή / Fyre Festival 2: Το «μεγαλύτερο φιάσκο των μουσικών φεστιβάλ» επιστρέφει - ή μήπως όχι;

Οι αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, άδειες δεν έχουν εκδοθεί και κανένας καλλιτέχνης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά το φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2025 και ο διοργανωτής επιμένει πως θα γίνει κανονικά
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ