Η γιορτή της μητέρας αυτή την Κυριακή

Η γιορτή της μητέρας και το αντιπολεμικό μήνυμα που κρύβει Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Την Κυριακή 12 Μαΐου, πολλές χώρες της Δύσης μαζί και η Ελλάδα τιμούν την γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας είναι κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου η οποία φέτος είναι στις 12 Μαΐου. Αρχικά στην Ελλάδα οι μητέρες γιόρταζαν τον Φεβρουάριο καθώς είχε συνδεθεί με τη γιορτή της Υπαπαντής. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 ωστόσο, οι Έλληνες συγχρονίστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υιοθέτησαν την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η σύγχρονη ημέρα της μητέρας έχει τις ρίζες της στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ακτιβίστρια Άννα Τζάρβις. Όλα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1850, όταν η μητέρα της Άννα, Τζούλια Γιάρντ Χόουϊ ξεκίνησε μαζί με άλλες γυναίκες της Δυτικής Βιρτζίνια να διοργανώνει ομάδες εθελοντισμού. Η πρώτη «Ημέρα της Μητέρας» ήταν αφιερωμένη στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και την προσπάθεια μείωσης της βρεφικής θνησιμότητας με την καταπολέμηση των ασθενειών και τον περιορισμό της μόλυνσης του γάλακτος.

Σύμφωνα με την ιστορικό Κάθριν Αντολίνι του Wesleyan College οι γυναίκες φρόντιζαν επίσης τους τραυματισμένους στρατιώτες και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865) . 

Στα μεταπολεμικά χρόνια, η Άννα Τζάρβις και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ «φιλίας» και συμβολικές εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση της ειρήνης και την συμφιλίωση των δύο πλευρών του αμερικανικού εμφύλιου. 

Περίπου εκείνη την εποχή η Τζούλια Γιάρντ Χόουϊ, που έγινε γνωστή για τη σύνθεση του «Ύμνου μάχης για τη Δημοκρατία», συνέταξε τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας καλώντας τις γυναίκες να αναλάβουν ενεργό πολιτικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης. 

Όμως κυρίως υπεύθυνη για αυτό που ονομάζουμε σήμερα «Ημέρα της Μητέρας» ήταν η κόρη της, Άννα Τζάρβις η οποία ποτέ δεν απέκτησε δικά της παιδιά, αλλά ο θάνατος της μητέρας της το 1905 την ενέπνευσε να οργανώσει τους πρώτους εορτασμούς της Μέρας της Μητέρας το 1908. Στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, οικογένειες συγκεντρώθηκαν σε εκδηλώσεις στη γενέτειρα της Τζάρβις στο Γκράφτον της Δυτικής Βιρτζίνια για να τιμήσουν την μνήμη της μητέρας της Τζούλια Γιάρτ Χόουϊ. 

Η γιορτή της μητέρας και το αντιπολεμικό μήνυμα που κρύβει Facebook Twitter
Η ακτιβίστρια Άννα Τζάρβις, φωτ.: Wikipedia

Αμέσως μετά, τα περισσότερα μέρη στην Αμερική ξεκίνησαν να γιορτάζουν την ημέρα. Το 1914, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Γουίντροου Γουίλσον όρισε την ημέρα ως εθνική εορτή, που γιορταζόταν τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. 

Όμως η επιτυχία της Τζάρβις σύντομα μετατράπηκε σε αποτυχία, τουλάχιστον στα δικά της μάτια. «Για την Jarvis ήταν η μέρα που πήγαινες σπίτι για να περάσεις χρόνο με τη μητέρα σου και να την ευχαριστήσεις για όσα έκανε», έγραψε η ιστορικός Κάθριν Αντολίνι. 

«Δεν έγινε για να εορταστούν όλες οι μητέρες. Ήταν για να εορταστεί η καλύτερη μητέρα που έχετε γνωρίσει ποτέ – η δική σου μητέρα – ως γιος ή ως κόρη.» Γι' αυτό η Jarvis επέμενε στον ενικό αριθμό «Mother's Day» και όχι στον πληθυντικό "Mothers' Day", εξηγεί η ιστορικός. 

Η αρχική ιδέα της Άννα Τζάρβις σύντομα μετατράπηκε σε χρυσωρυχείο για το εμπόριο, με επίκεντρο την αγορά λουλουδιών, γλυκισμάτων και ευχετήριων καρτών – μια εξέλιξη που ενόχλησε την Τζάρβις. Έβαλε στόχο να αφιερώσει την αρκετά μεγάλη κληρονομιά της για να επιστρέψει τη Ημέρα της Μητέρας στον τρόπο που εορταζόταν. Οργάνωσε μποϊκοτάζ, απείλησε με μηνύσεις, επιτέθηκε ακόμα και στην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Έλενορ Ρούσβελτ, επειδή χρησιμοποίησε την Ημέρα της Μητέρας για να αντλήσει κεφάλαια για φιλανθρωπίες. 

Οι μάταιες προσπάθειες της Τζάρβις συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 1940. Το 1948 πέθανε σε ηλικία 84 ετών σε ένα σανατόριο της Φιλαδέλφεια. 

Με πληροφορίες από National Geografic, BBC

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ